Egykorvolt szerelmek

A mai negyvenesek Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényének olvasása közben számos alkalommal fogják azt érezni, mintha az ő életükről is szólna a történet. A regény főhőse, Daru átlagos falusi fiú Magyarország egyik szegletéből, életének meghatározó eseményeit szerelmein keresztül ismerjük meg. A lányok és a velük kapcsolatos, általuk kiváltott érzelmek irányítják a főhős életét. Folyamatosan próbálja megérteni, kiismerni őket, de saját döntései helyett hagyja, hogy csak úgy történjenek vele a dolgok.


Az olvasónak ismerős lehet ez a tétova megtapasztalása a párkapcsolatoknak és a felnőtt létnek. A mai 40-es generáció emlékszik a rendszerváltás új világára, arra, hogy mennyi energiát fektetett a kötelező katonai szolgálat megúszásába, az egyetemi, főiskolai tanulmányaiba, ahelyett, hogy a „régi világ” átlagpolgárainak életét élte volna.
A történet és a szöveg egyaránt magával ragadó. Nemcsak a főszereplők figuráját rajzolja meg emlékezetesen az író, hanem a családtagok, a szomszéd vagy akár a kollégiumi portás karaktere is felejthetetlen. A szöveg egyszerű, néhol szikár, de súlya van. Daru és a mellette felbukkanó lányok életét olvasva sajátos tükörbe nézhetünk, amelyben meglátjuk a kis magyar valóság egy szeletét a közelmúltból. A regény elolvasása után pedig végiggondolhatjuk, hogy életünkben kik voltak azok, akik ilyenné alakítottak minket. „Mert ez a sok egykorvolt szerelem mind az enyém. Ebből vagyok.”
(Grecsó Krisztián: Megyek utánad)

Comments are closed.