Egy kínai sztár Palotán

Átlagos olvasási idő: 2 perc
Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Wei Jin Qiu (Vej Csin Csiu) neve jól cseng sportolói körökben. A Magyarországon csak Csocsóként emlegetett edző ugyanis valamikor a félelmetes kínai pingpongsport egyik legnagyobb ígérete volt.

Wei Jin Qiu 1964-ben a Hunan tartomány Changsa városában született. Hatéves korában kezdett pingpongozni, 14 évesen pedig már az asztalitenisz-válogatott edzőközpontjában edzett Pekingben, ám 19 esztendős korában egy súlyos sérülés véget vetett a sportolói pályafutásának.
A pingpongtól nem tudott elszakadni, és hamar a felnőtt női válogatott edzői stábjában találta magát. A kuvaiti férfiválogatott szövetségi kapitányának nevezték ki 1989-ben, majd egy rangos nemzetközi utánpótlástorna miatt Magyarországra jött. Hamar beleszeretett a magyar közegbe, az itteni pingpongot is megkedvelte, így végleg nálunk maradt.
Nyolc évig élt Egerben, ahol játékosedzőként a felnőtt csapatot az NB II.-ből az Extra Liga harmadik helyéig juttatta, majd 1997-től Hajdúszoboszlón dolgozott az utánpótlás megerősítéséért. Innen az útja a BVSC asztalitenisz szakosztályához vezetett, ahol 12 év után sikerült ismét bajnokcsapatot faragnia, illetve a Klubcsapatok Szuperligájában a bronzéremig vezette a vasutasokat. Dolgozott a serdülő és az ifjúsági válogatott edzőjeként is. Olyan kiváló játékosok fordultak meg a keze alatt, mint például a többszörös korosztályos Európa-bajnok (és nem mellesleg kerületünkben élő) Jakab János, vagy Kosiba Dániel és Szvitacs Alexandra.
Csocsó 2005-ben alapította az újpalotai Chine Mart áruház alsó szintjén a Magyar–Kínai Asztalitenisz Klubot. Ezzel mindjárt sporttörténelmet is írt, mert ő lett az első kínai edző a világon, aki más ország versenyzői számára klubot üzemeltet. A mester és családja nem sokkal a klubalapítás után szintén a kerületben telepedett le.
– Ma is hívnak sokfelé, még Kínából is van ajánlatom, de én megszerettem Magyarországot, és nem kívánom elhagyni a klubomat sem – mondta a szakember.
Az újpalotai egyesület éveken át nyitva állt az amatőr pingpongosok előtt. Idén szeptembertől viszont felhagyott ezzel, ma már csak a profi tanítványaival foglalkozik, akik között viszont a jövő reménységei is bontogatják szárnyaikat. A tízesztendős Varga Botond itthon már bajnok U11-es korosztályban, az európai ranglistán pedig a nyolcadik helyen áll, míg Csocsó fia, Wei Chen Yu a legutóbbi újonc országos bajnokságon lett harmadik.

Comments are closed.