Dr. Matlák, a fenegyerek

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A társadalmi megbízatású alpolgármester jól érzi magát sajátos pozíciójában, mert lehetősége van arra, hogy akár „a nagypolitika zűrzavarában rendet vágjon”, mellette a Föld és a kerület hasznát tartja szem előtt. Egy-egy éles felszólalása után az utcán is megszorongatják a kezét („maga volt az, aki odapörkölt a Fidesznek”), s nem nagyon akadnak olyanok, akik azt kérik tőle, hogy fogja vissza magát.

– Korábban is ezt csináltam – felelte az 50 éves dr. Matlák Gábor kérdéseinkre, aki civilben ügyvéd. – Már Hajdu László idejében is gyakran visszavágtam, amikor a polgármestert támadták. Én voltam a fenegyerek, a nagypolitikai konfliktusokat szinkronizáltam a kerületi viszonyokkal. Most is gyakran előfordul, hogy annak a pártnak a képviselői „figyelmeztetik” Cserdiné Németh Angélát a „demokratikus játékszabályok” betartására, amelyik élen jár a demokrácia felszámolásában. Ilyenkor „mintegy szolgálatba helyezem magam, s nem riadok vissza az igazságosztó szereptől”.

Szigorú tekintet — testületi ülésen nincs apelláta

Szeretett korábban is képviselő lenni, de míg a képviselő a politikai közösség egészének felel, alpolgármesterként sokkal inkább a polgármesternek kell megfelelnie. Mint mondja, az alpolgármester afféle tanácsadó, akinek akár át is adhat teendőket a polgármester.

– Ami olykor gondot okoz – jegyezte meg dr. Matlák Gábor –, hogy én egy szabadabb figura vagyok, kevésbé nyűgöznek le a hivatali szolgálati utak, de azért betartom őket. Közben törekszem a nonkonform megoldásokra. Ami igazából a szívügyem, az a kerület zöld átalakítása, a klíma- és az emlékezetpolitika. Nekem testhez álló feladatok, de mások nem tolonganak érte.

A „nagydarab, szakállas fickó” (hívei így jellemzik) célja, hogy jobb legyen a Földnek, s jobb legyen a kerületnek is. A XV. kerület olyan „benapozottsági” kataszterrel rendelkezik, amelyben minden középület szerepel, tudják tehát, hogy hova érdemes napelemeket felszerelni. A gond ma még az, hogy az áramszolgáltató kilowattóránként 39 forintért adja el az áramot a fogyasztóknak, de csak 15-öt fizet a napelem-tulajdonosoknak a visszatöltött energiáért. Az alpolgármester mégis azon fáradozik, hogy az önkormányzati épületek a közeli jövőben ne csak elő tudják állítani saját energiaigényüket, de a többi kerületi lakosnak is termelhessenek áramot. Olcsóbban, környezetkímélő módon.

– Mindig fogékony voltam az ökotudatos életmódra, felújítandó házamba hőszivattyút szereltetek éppen, s az elsők között kezdtem a feleségemmel szelektíven gyűjteni az otthoni szemetet, amikor még azt kilométerekre kellett elvinni. Személyes példát kell mutatni! A barátaim szokták mondani, hogy ennél szebb feladatai nem is lehetnének egy társadalmi megbízatású alpolgármesternek. Egyszerre aprítani a Fideszt, és gyürkőzni azon, hogy olcsóbb legyen az energia és tisztább a környezetünk, valóban acélozza a lelket. (Rab László, 2021. december 13. — Megjelent a Tizenötödik 19. számában. Fotók: XVMédia)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.