Családias kerületszolgálat

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

December végén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Palotai Polgárőrség Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amelyet a kerületi önkormányzat és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége is köszöntött. A rendezvényen külön elismerésben részesültek az idén jubiláló polgárőrök. A díjazottak doyenje, Tóth Gyula József volt, aki az alapítók közül egyedüliként még mindig az egyesület tagja.

Jubileumi ünnepség/Fotó:  XV Média, Vargosz

Jubileumi ünnepség/Fotó: XV Média, Vargosz

-Az állatorvosnál olvastam a hirdetést, hogy olyan kutyatulajdonosokat keresnek, akik a szabadidejükben vállalnák a kutyás járőrözést a környéken – mesélte a negyedszázados polgárőr. – Különösen az újpalotai kiserdőben volt szükség a segítségünkre, mert akkoriban sok autót loptak, és ezek egy részét az erdőben szedték darabokra.

Tóth Gyula József tehát kutyás járőrként kezdte és a polgárőri munka olyannyira megtetszett neki, hogy azt 1993-ban hivatásául választotta. Tizenhét éven át volt közterület-felügyelő a kerületben és ennyi idő alatt a három városrész minden négyzetcentiméterét megismerte.

-Nekem szerencsém volt, mert a családom támogatott és elviselték, hogy a szabadidőmben kevesebbet voltam velük. S. hogy miért voltak türelmesek? Mert szép lassan belőlük is polgárőrt neveltem. Ma már a feleségem és a menyem is aktív tagja a polgárőrségnek, továbbá a 13 éves unokám, Tóth Gyula Livius is polgárőr szeretne lenni. Az egyik fiamból pedig rendőr lett, így ő is szoros kapcsolatot ápol a polgárőrséggel – mondta Tóth Gyula József.

Idén több mint 5500 órát töltöttek Tóth Gyula Józsefék a rendezvények biztosításával, illetve járőrözésekkel. Hajdu László polgármester – aki maga is tagja a szervezetnek -, ígéretet tett arra, a 2016-ban a testület elé viszik, hogy a polgárőrök megkaphassák a Zsókavár utcai egykori SzDSz irodát, ahol a jelenleginél jobb körülmények között ünnepelhetik meg a 30. és a 35. évfordulójukat.

Comments are closed.