Csaknem kétmillióba került a bliccelés

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Több tucatszor kapták el az ellenőrök azt, aki a tavalyi év rekordbírságát fizette ki a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK). Közleményükben arra figyelmeztetnek, hogy a pótdíjazás soha nem évül el.

A BKK közleménye szerint hat végrehajtási eljárás is indult az ellen az utas ellen, aki több tucat alkalommal bukott le, hogy jegy nélkül utazott. A tavalyi rekorder 1 millió 879 ezer 391 forintot fizetett ki a BKK-nak. A top tízes lista utolsó helyén állónak is 660 ezres számlát kellett rendeznie. Az első tíz notórius bliccelő összesen egy jobb autó árát bukta el a pótdíjakon és az egyéb költségeken, összesen több, mint 7 millió 365 ezer forintot fizettek ki.

A tavalyi rekorder azonban még így is elmarad a 2020-astól, aki akkor 2 millió 797 ezer 400 forintot fizetett ki. A BKK arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel a ki nem fizetett pótdíj az idő múlásával nem évül el, a pótdíjtartozás milliókra is rúghat néhány év alatt. A most ténylegesen befolyt pótdíjbefizetések tartalmazzák a pótdíjtartozást és a járulékait, a végrehajtási eljárások költségeit is. Vagyis, ha valaki időben befizeti a pótdíjakat, akkor töredékére lehet csökkenteni a büntetést.

Milyen büntetést kockáztat, aki bliccel?

A Fővárosi Önkormányzat által előírt díjszabás szerint a 16 ezer forintos alappótdíj a helyszínen, a jegyellenőrnél készpénzzel vagy bankkártyával fizetve, illetve az adatfelvételt követő két munkanapon belüli személyes vagy banki befizetés esetén 8 ezer forintra mérséklődik. Amennyiben sem a 8 ezer forintos pótdíjösszeget, sem a 16 ezer forintos alappótdíjat nem fizeti meg a bliccelő a határidőn belül, 30 napon túl a késedelmi és az eljárási díjjal tovább emelkedik a pótdíj összege 32500 forintra. Amennyiben felszólításra ezt sem fizeti be az ügyfél, fizetési meghagyást kap, és ha erre sem érkezik befizetés, a BKK végrehajtást kérve is érvényesítheti a követelését. Ilyenkor a behajtási eljárások és jogi lépések összes költsége a bliccelőt terheli.

A BKK hangsúlyozza, hogy ma már könnyen, bárhol, bármikor lehet jegyet vagy bérletet venni. A BudapestGO alkalmazásban a BKK-jegyek jelentős része már elérhető.

Comments are closed.