Új applikáció segíti az utazást

Átlagos olvasási idő: 2 perc

BudapestGO néven új alkalmazás segíti az utazást a fővárosban. Az applikáció a FUTÁR-t váltja le. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt ígéri, hogy sokkal hatékonyabb segítséget kapnak a tömegközlekedéssel utazók.

A BKK tájékoztatás szerint az új alkalmazás sokkal több, mint egy utazástervező. Az applikációban integráltan, egy helyen lehet a jövőben útvonalat tervezni, jegyet vagy bérletet vásárolni, illetve tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről. Tervek szerint a közeljövőben megjelennek az applikációban olyan további funkciók is, amelyek a Budapest különböző kerületeiben élők számára lehetnek különösen hasznosak.

Az applikáció leghasznosabb funkciói az alábbiak:

Jegy- és bérletvásárlás az appban, sőt a digitális vonaljegy is elérhető

A központ szerint az alkalmazás segítségével néhány kattintással bármikor lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. Emellett az időalapú jegyet is megvehetik, amelyeket márciustól vezetnek be. Ebből két változat lesz. Az egyik a 30, a másik pedig 90 perces. Ezekkel korlátlan átszállással és távolságra lehet utazni. Az a feltétele, az utazást még az érvényességi idő lejárta előtt el kell kezdeni. Így a gyakorlatban a tényleges utazási idő kitolódik.

Automatikus havibérlet-megújítás

A BudapestGO lehetőséget ad arra, hogy a BKK ügyfelei ismétlődően – kvázi előfizetéses jelleggel – minden hónapban automatikusan megvásárolják havibérletüket. Ezt a funkciót bármikor le lehet állítani.

Átláthatóbb megjelenést, gyorsabb utazástervezést ígérnek

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint az applikációban egyszerűbben használhatóak a menetrendek, áttekinthetőbb lesz az utazástervezés. Egyetlen gombnyomással ki-be kapcsolhatók a járművek a térképen. Például ki lehet választani, hogy az alkalmazás kevesebb átszállással vagy kevesebb gyaloglással tervezzen. Már be lehet állítani egyedi, gyors útvonalak tervezését, illetve az elmentett címeket is könnyebben lehet kezelni.

Forgalmi információk megjelenítése

A BudapestGO-ba olvad a BKK Info applikáció, így utazástervezés közben jelzi az aktuális forgalmi változásokat is.

Főképernyőn a megvásárolt jegyek és bérletek

A jegybemutatás is egyszerűsödik – állítja a BKK. A widget funkció használatával a megvásárolt jegy kirakható a telefon főképernyőjére, azaz egy kattintással elérhető, érvényesíthető vagy bemutatható. A BudapestGO a bérlet lejárata előtt 2 nappal emlékeztet a fordulónapra is.

A BKK tájékoztatása szerint figyelnek a látássérült és mozgássérült felhasználókra is, esélyegyenlőséggel foglalkozó szakemberek bevonásával már most is zajlik az applikáció továbbfejlesztése a minél jobb felhasználhatóság érdekében.

A BudapestGO jövője a kerületek szempontjából

A tervek szerint még idén elkészül az a fejlesztés, amellyel a kerékpáros tervezés során az applikáció figyelembe fogja venni a domborzati viszonyokat, tehát a magassági adatokat, illetve a különböző nyomvonaltípusokat. Ez elsősorban a belvárosban, illetve a budai kerületekben élők számára lehet hasznos, ahol számos MOL Bubi gyűjtőállomás, és kerékpársáv található.

Tervezik azt is, hogy még idén igényelhető legyen a Telebusz szolgáltatás, ami a külső kerületekben élők számára hasznos. A BKK később a budapesti agglomerációs közlekedést is beépítené az applikációba, ami ugyancsak a külső kerületekben élőknek jelenthet további segítséget.

A BudapestGO applikációt várhatóan napokon belül bárki elérheti, bevezetése fokozatosan történik. Az új alkalmazás ingyenesen letölthető lesz a Google Play áruházból és az App Store-ból. Azok a felhasználók, akik már okostelefonjukra telepítették a FUTÁR applikációt, elegendő frissíteniük a régi alkalmazást.

Comments are closed.