Csak természeteset!

A sportitalok és izomnövelők gazdag tárházából válogathatunk, ráadásul egyik kecsegtetőbb eredményeket ígér, mint a másik. Ezúttal annak jártunk utána, mennyire lehetnek hasznosak ezek a készítmények.

Energiaital helyett kakaó/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Energiaital helyett kakaó/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Tény, hogy a fokozott verejtékezéssel járó sportolás során sok ásványi anyagot, sót és természetesen folyadékot veszít szervezetünk. Az azonban korántsem mindegy, hogyan, mivel pótoljuk ezeket az anyagokat. Igaz, a víz nem elegendő erre, de nem feltétlenül kell megvennünk a drága sportitalokat. Több, versenysportolók körében végzett kutatás is igazolta, hogy edzés után a sovány tej vagy a kakaó éppolyan hatékony, mint a sport­italok az sportolás utáni regeneráció és a rehidratáció elősegítésében – tudtuk meg Szakács Olivér fitneszedzőtől. A tej fehérje- és szénhidrát-összetételének köszönhetően ugyanis elősegíti az izom­építést s csökkenti az intenzív terhelés okozta izomkárosodást. Ezenkívül biztosítja az izzadással elvesztett folyadék és ásványi anyagok – így például a kalcium, a kálium és a magnézium – pótlását.
Vannak, akik a gyorsabb eredmény – a szálkásabb izmok – elérése érdekében izomnövelő porokat szednek. A szakember szerint ez nemcsak felesleges, de akár káros is lehet.
Szakács Olivér egyébként nem hisz sem a táplálékkiegészítőkben, sem a súlyzós edzésekben. Azt vallja, a test akkor működik jól, ha próbáljuk visszaállítani eredeti állapotába. Ezt pedig saját testsúlyos gyakorlatok végzésével, valamint hagyományos táplálkozással, azaz fehér húsok, halak, a zöldség-, gyümölcsfélék fogyasztásával lehet elérni.

Comments are closed.