Csak indokolt esetben hívjuk az ügyeletet!

Kerületünkben az orvosi ügyeletet 2014 szeptemberétől a Hungary Ambulance vezetésével az Oxyteam és a Junimed egészségügyi vállalkozások alkotta konzorcium vette át. Dr. Radványi Ádám orvos-igazgatóval és Grécs Lászlóval, a Hungary Ambulance ügyvezetőjével beszélgettünk.

Orvosi ügyelet/Fotó: XV Média, Vargosz

Orvosi ügyelet/Fotó: XV Média, Vargosz

A lakosság a sürgősségi ellátást továbbra is a Rákos út 58. szám alatti Központi Háziorvosi Ügyeleten veheti igénybe hétköznapokon és hétvégén, pihenő- és ünnepnapokon folyamatosan, 24 órában, de telefonon is lehet az ügyelettől segítségét kérni a +36 1 307 2222-es telefonszámon.
– A háziorvosi ügyelet fő feladata az alapszintű sürgősségi ellátás, azaz elsősorban frissen kialakult betegség vagy már meglévő betegség rosszabbodása esetén tudunk segíteni. Tehát, amikor azonnali beavatkozás nélkül tartós vagy maradandó egészségkárosodás alakulhat ki. Idült betegségekkel, kisebb panaszokkal, halasztható esetekben a háziorvost célszerű felkeresni – mondta el dr. Radványi Ádám.
Az ügyeleti időben csak újonnan szükségessé vált vagy életmentő gyógyszereket tudnak felírni. Amennyiben segítség kell a beteg ellátásához, telefonon készséggel felvilágosítást ad az ügyelet. Életveszély, balesetek, közterületi rosszullétek esetén jobb a mentőket hívni.
A háziorvosi ügyelet sebészeti és traumás ellátást igénylő esetekben csak a közvetlen életveszélyt tudja elhárítani, a vérzést csillapítani, a végső ellátást az ügyeletes kórház végzi – tudtuk meg.
– Érdemes szem előtt tartani, hogy az ügyelet, bár mindig igyekszik a lehető leghamarabb segítséget nyújtani, nem tud mindig azonnal intézkedni. A hívások torlódása esetén akár órák is eltelhetnek, mire a vizsgálatra sor kerül. Az indokolatlan esetekhez történő hívások miatt pedig csökken az esély, hogy az ügyeletes időben érjen a valóban sürgős esetekhez – emelte ki Grécs László.

Comments are closed.