Célkeresztben a cukorbetegség

A Rákos úti Szakrendelő, folytatva a tavaly elkezdett programját, az Őrjárat utcai telephelyén diabetológiai szűrést végez októberben. A szűrés célja a fel nem ismert cukorbetegségek kiszűrése és a veszélyeztettek felderítése lesz.

Vércukormérés/XV Média, Vargosz

Vércukormérés/XV Média, Vargosz

– A szűrés során a 2-es típusú, felnőttkori cukorbetegek felkutatására törekszünk – mondta dr. Sebestyén Júlia osztályvezető főorvos –, ugyanis ez a cukorbetegség sokáig rejtve marad, lassan alakul ki, a beteg nem is tudja, hogy ebben szenved, és gyakran csak akkor derül ki a problémája, amikor már kialakultak a kór szövődményei.
A diabétesz ma népbetegségnek számít, a felnőtt lakosság 8-10 százaléka regisztrált beteg, és körülbelül ugyanennyire tehető a még fel nem fedezett esetek száma. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a túlsúlyos, magas vérnyomással rendelkező, bizonyos genetikai tényezőkkel rendelkező embereknél nagyobb a lehetősége. De azoknál is fennáll a veszélye, akiknél korábban szív- és érrendszeri betegség (stroke, infarktus), illetve terhesség alatti cukorbetegség fordult elő.
A szűréseket októberben keddenként, szerdánként és csütörtökönként délelőtt 11 és 12 óra között végzik az Őrjárat utcai rendelőben. A betegek szűrése a laboreredményük és egy kérdőív kitöltése alapján történik majd. Arra kérnénk mindenkit, hogy ezt a lehetőséget csak azok vegyék igénybe, akiknél eddig nem diagnosztizáltak cukorbetegséget.

Comments are closed.