Búcsúzás számadással

A tavasz közepén az érettségi vizsgák megmérettetése előtt a középiskolák végzősei ballagnak. A diák­élet e jeles napját hazánkban, a szalagavató hagyományához hasonlóan, a nagyszombati, majd a selmecbányai egyetemisták, akadémisták honosították meg.

Érettségi, archív/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Érettségi, archív/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A középiskolai tanulmányaik befejezése előtt a diákok érzelmes búcsút vesznek a tanáraiktól, a társaiktól, az iskolájuktól. Ennek a napnak a történése sokszor csak életünk későbbi szakaszában kerül méltó helyre. A közösen megélt élmények, a tanórák izgalmai, egy-egy nehezebb dolgozat, kötelező olvasmány, a lelkesen szervezett és várt osztálykirándulás emlékét ilyenkor még elnyomja a jövőkép, a továbblépés reménye és az érettségivel járó felfokozott érzelmek. Évek múltán lenyugodva rájövünk, milyen fontos állomás volt ez.
Idén városrészünk három oktatási intézményében – Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolában, László Gyula Gimnázium és Általános Iskolában, Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskolában – április 30-án búcsúznak a végzős tanulók. A helyi Kle­bels­berg Intézményfenntartó Központ adata szerint kerületünkben ebben a tanévben háromszázharmincöten jelentkeztek érettségi vizsgára. Emelt szintű érettségit legtöbben történelemből és angol nyelvből tesznek.

Comments are closed.