Bőrrákszűrés

A kerületi egészségügyi szűrőprogramban immár másodszor szerepel az anyajegy- és bőrdaganatszűrés. Dr. Wallner Éva, a programot koordináló főorvos ezt azzal indokolta, hogy a bőrrák komoly veszélyeket hordozó és sokakat érintő betegség, amelynél hatványozottan igaz, hogy fontos a megelőzése vagy a mielőbbi felfedezése.

Börgyógyászati szűrés/Fotó: XV Média, Vargosz

Börgyógyászati szűrés/Fotó: XV Média, Vargosz

Az Észak-Pesti Kórház területén működő szakrendelésre mindig sokan mennek dr. Domján Kornélia (képünkön) és dr. Csizik Éva szakorvosokhoz. Dr. Csizik Éva júniusban péntekenként délután 2 és este 8 óra között, előjegyzés alapján (506-0178-as telefonszámon) fogadja a betegeket. Dr. Domján Kornélia pedig a keddi és a csütörtöki rendelésnapok mellett június 11-én, szerdán délután 2 és este 6 óra között  szűr.
Az anyajegy és a bőrdaganat szűrése mindenki számára ajánlott – mondta dr. Domján Kornélia. – A nap­érzékeny bőrtípusúaknak, a sok anyajeggyel rendelkezőknek és azoknak, akiknek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés pedig különösen fontos, hogy rendszeresen megnézessék magukat.
A „festékes bőrdaganat” esetében elegendő kis sebészi beavatkozás, és szinte garantált a gyógyulás. A melanómaként ismert rosszindulatú daganat is gyógyítható, ha időben felfedezik. Magyarországon a bőrtumorok száma az elmúlt tíz évben megkétszereződött, ezért is fontos a szűrővizsgálaton való részvétel.

Comments are closed.