Boros Panna és Szusza József: Mindenkinek jót tesz egy nagyobb méretű család

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Minden közösségnek kellenek olyan motorok, mint Pestújhelynek a Szusza házaspár: Boros Panna és Szusza József. József – akinek nagyapja Szusza Ferenc labdarúgó volt – első generációs betelepülője Pestújhelynek. Be kell érni – mondja, hogy az ember észrevegye a szépségeket, ápolja, gondozza a hagyományokat. 2008-ban hozták létre a Pestújhelyi Pátriák nyomdokain lépkedve a Pestújhelyi Fiatalok mozgalmat, a hozzájuk hasonló fiatal házaspárokkal.

Mert fontos a közösség, mondják, s kellenek a közös ünnepek, a közös események. Így most már hagyománnyá lett a minden évben színes jelmezekben, jókedvvel megrendezett farsang, a csendesebb ádvent közösen való megélése, a jeles napokról való megemlékezések.

És vannak fontos civil kezdeményezéseik is: mint játszóterek kitakarítása, rendbetétele vagy éppen a bezáró helyi posta megmaradása melletti demonstrációjuk. Vagy a modernizáció mellett, de megvédeni a hely régi értékeit, hangulatát, jellegzetességeit. Mert „egy fecske is csinálhat nyarat” vallják. S valóban, sokan vannak, a hozzájuk hasonlók, már nem csak ők, de a gyerekeik is, akik lokálpatriótákként őrzik a régi hagyományokat, s hoznak mindig újakat a hely életébe.

Panna filmes, forgatókönyvíró, producer, s bár még Pestújhelyről nem készült filmje, talán a jövőben erre is sor kerülhet. József hajós ember, a hajózás ezer területén dolgozott, dolgozik. De van zenekara, a Napkutya, s szabadidejében szobrokat készít, melyek kiállításokon is szerepelnek. S talán majd elkészíti Pestújhely egyik köztéri szobrát is.

Ez a sokszínűség, a mindig valaminek a létrehozása alakítja általuk is a kerületet.

Boros Panna és Szusza József voltak a Labor 15 Podcast vendégei

Comments are closed.