A boldog új év titka

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Szilveszterkor és újévkor csak jó dologgal vegyük körbe magunkat. Ne mossunk, ne takarítsunk, mert nem hoznak szerencsét! Sokan hisznek a hasonló babonákban, melyek célja, hogy következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak.

new1

„A szilveszteri szokások ma városon és falun egyaránt a hangos, vidám évbúcsúztatást jelentik. Mikor trombitával, petárdákkal búcsúztatják az óesztendőt, nem gondolnak arra, hogy milyen ősi gonoszűző, bőségvarázsló mágikus eljárásoknak az emlékei élnek ezekben a szokásokban is” – írja a Magyar néprajz VII. kötete.

A néprajzi leírások jól körvonalazzák a január elsejéhez fűződő hagyományainkat is, ezek főként a gazdasági élet, a háztartás és a család szerencséjét alapozzák meg jóslással, varázslással, mágikus praktikákkal. Bizonyos táplálkozási tilalmak is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Baromfit nem lehet enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. Egyes helyeken még él az újévköszöntés. A barátok, rokonok ismerőseikhez mennek, jókívánságokat mondanak, cserébe pedig megvendégelik őket.

Comments are closed.