Az önálló Pestújhely 110 éve

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Pestújhely, mint önálló település 110 éve jött létre. Vagy lehet, hogy 109? Korabeli újságcikkek segítségével idézzük fel Rákospalota egykori területének önállósodási törekvéseit és ennek folyamatát.

A XIX. század végén katonasági gyakorlótelep volt Rákospalota fővároshoz közeli része, majd a község 1897-ben parcellázni kezdte a területet, így szerezve bevételt a községnek. Igény volt rá, sokan akartak telket vásárolni a főváros közelében, 1898-ban már 126 telket adtak el, írja Buza Péter Pestújhely emlékkönyve című kiadványában. A kezdeti lelkesedést különböző nehézségek követték az akkor Széchenyi-telepnek nevezett részen, a Budapesti Hírlap 1909. november 5-én így foglalta össze a problémákat Széchenyi-telepből nagyközség című cikkében. „Andrássy Gyula gróf belügyminiszter megengedte, hogy a főváros határában levő Széchenyi-telep, a mely eddig Rákospalota községhez tartozott, önálló nagyközséggé alakuljon. Az alakulást a Széchenyi-telep intelligens lakossága sürgette, mert már tűrhetetlennek tartotta Rákospalota község adminisztrációját. A község ugyanis, a mely drágán adta el a telkeket, kötelezettséget vállalt utak és csatornák építésére, de tíz év alatt egyetlen utat sem készíttetett el. Az új község lakói a legnagyobb bizalommal tekintenek a telep jövője elé.”

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Bezsilla Nándor ügyvéd, aki már a parcellázások megkezdése óta jelen volt a településen, 1907-ben aláírásokat kezdett gyűjteni az önállósodásért az akkoriban már 5500 lakos között. A bpxv.blog.hu Pestújhely előtörténete című írásában olvasható, hogy a 1909. január 9-én adták be az önállósodási kérelmet. A Belügyi Közlönyben 1909 októberében jelenik meg a hír, hogy a „Széchenyi”-telepnek nagyközséggé alakítását megengedte a belügyminiszter. Buza Péter már említett könyvében olvasható, hogy a hír örömére 1909. november 15-én „népgyűlést” hívnak össze a Vezér út és a Nándor utca sarkán álló Simon-féle vendéglőbe, Szücs Istvánt választva mozgalmuk elnökének.
A hivatalos folyamatok is elindultak, 1910. március 8-án megválasztották az új képviselő-testületet, 1910. augusztus 16-án pedig már hivatalosan is megjelent a Baranya Vármegye Hivatalos Lapjában, hogy az új település neve Pestújhely. Az önállóság 1950. január 1-jéig tartott, mikor Pestújhelyt Nagy-Budapesthez csatolták a XV. kerület részeként.

Comments are closed.