Az LMP hozhatja a meglepetésbútort

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Választási körkép a XV. kerületben

Alig fél évvel az önkormányzati választás előtt stabilnak tűnik a kerületvezetés előnye, egy régi „baráttal” viszont még meggyűlhet a baja az ellenzéki összefogásnak. De hogy kerül ide a közlekedésért felelős korábbi államtitkár, Vitézy Dávid? És hol van Pintér Gábor egykori fideszes polgármesterjelölt? 

„Nyílt levelet írtam a fővárosi köztársaságpárti koalíciót vezető pártok, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd–Zöldek elnökeinek: zárjuk le végre az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, akit újraválasztása miatt is aggaszthat az ellenzéki zűrzavar.

Az ijedtség úgy tűnik, Budapesten sem alaptalan: a helyi voksolás előtt kevesebb mint fél évvel, az „ellenzéki fellegvár” felett felhők gyülekeznek, sőt, ha minden így marad, nincs szükség időjárás-jelentésre ahhoz, hogy június 9-én esernyőt vigyenek magukkal az ellenzékiek a szavazófülkékbe. S bár eddig úgy tűnt, háború csupán a DK és a Momentum között zajlik, nemrég Ungár Péter LMP-elnök húzott lapot a 19-re: külön indulást és saját főpolgármester-jelöltet lengetett be Vitézy Dávid személyében.

Ebből a szempontból a XV. kerület könnyebb esetnek látszik, hiszen 33 év alatt a Fidesz csak négy évre tudta átvenni a vezetést, ám az országos és fővárosi csörték helyben is meghatározzák az ellenzéki viszonyokat. A polgármesternek, Cserdiné Németh Angélának még csak nem is a DK–Momentum affér okozhatja a legnagyobb fejtörést, sokkal inkább az LMP lehet a hunyó a tárgyalóasztalnál. Ahonnan ők elviekben fel is álltak. Mindenesetre a helyi LMP-elnök megkeresésünkre csupán ahhoz járult hozzá, hogy e-mailben megfogalmazott válaszait közöljük:

„Az LMP központi tárgyaló delegációjának tagjaként nyugodt szívvel mondhatom, az LMP mindenhol Budapesten megtalálja az együttműködés leghatékonyabb lehetőségét. Sajnos kerületünk a negatív kivétel. A jelenlegi polgármester asszony, mint ahogy eddig sem, most sem tartja partnernek az LMP-t, az ő részéről az ellenzéki együttműködés a 2019. évben, mikor civilként történő megválasztása után azonnal belépett a DK-ba, gyakorlatilag véget ért” – írta Szilvágyi László arra a kérdésre, hogy igaz-e a pletyka, miszerint nemcsak Vitézy Dáviddal szállna új villamosra az LMP, de Palotán sem tetszik nekik az aktuális menetrend.

A polgármester nem érti, miért lenne bárminek akadálya, hogy ő belép egy pártba, hiszen erre vonatkozó megkötést a 2019-es megállapodásuk egyetlen pontja sem tartalmazott. „Először is, ne a sajtóban üzengessünk egymásnak! Engem öt párt jelölt polgármesternek, így is választottak meg a kerületiek. Ezen semmit nem változtat, hogy tagja lettem-e a DK-nak, vagy nem” – válaszolta lapunknak Cserdiné Németh Angéla, és hozzátette: Szilvágyi tagja a Mindenki a Tizenötödikért frakciónak, és személyesen sosem jelezte, hogy problémája lenne a párttagságával.

Hosszú lesz ugyan, ám mivel Szilvágyi arra kért, változtatás nélkül közöljük válaszait: „A kerületi LMP kész együttműködni és jobbítani a kerület működését, sajnos javaslataink, kéréseink, melyek a kerület fejlődését szolgálják, süket  fülekre találnak. Jelöltünk olyan lesz, aki legjobban képviseli az értékeinket, és aki zöldíteni és fejleszteni akarja területünket.” A polgármester asszony ezt bővebben nem kívánta kommentálni, így annyit mondott, egy frakcióban ülnek Szilvágyival, ennek ellenére eddig nem derült ki az az 5-10 ügy, amit az LMP képvisel. „Az LMP-vel kétszer egyeztettem a választásról, Szilvágyi László ezen nem  vett részt, úgyhogy szerintem rosszul tájékoztatták. Az elmúlt öt évről szó sem volt, sokkal inkább arról, hány helyet szeretnének a választási listán.” E-mailben megküldött válaszai után felhívtuk Szilvágyit, aki egyben az LMP budapesti elnöke. Arról beszélt: Karácsony Gergely, a DK és Hajdu László expolgármester nem diktálhatnak.

A „diktátum” szó persze nem idegen a pártpolitikától, a tárgyalófelek gyakran dobálóznak ezzel, ha éppen úgy tűnik, nemcsak a levegő állt be az irodában, de a szemben ülő politikus sem adja alább három helynél listás követeléseit. Ilyenkor mindenki kimegy, elszív 1-2 cigarettát, vagy azt mondja, alszik rá párat, másnap pedig öles betűkkel áll a sajtócímszalag: „diktálni akarnak a gömbfejűek”. Gyurkó Dániel XV. kerületi Momentum-elnök cáfolja, hogy az országos DK–Momentum párharc ilyen szempontból árnyékot vetne a köztük lévő disputára. „Mindenki képvisel egy pártérdeket, de mi a Momentumnál azt szorgalmazzuk, hogy az első mindig a kerületé legyen. A DK-val is úgy tárgyalunk, hogy a legalkalmasabb, legrátermettebb jelöltjeink indulhassanak a választáson” – tette hozzá.

Felvetésünkre, hogy a Donáth Anna által sokat emlegetett „mindent leuraló DK” helyben nem jelent-e problémát nekik, annyit mond, ez maximum a színfalak mögött téma. Úgy érzi, a kerületben korrekt a partnerség. A 2019-ben felálló ellenzéki csapatban már várhatók cserék, ennek okai viszont inkább az elmúlt öt évben változó ellenzéki erőviszonyok, illetve egy-két jelölt lankadó ambíciója. (Az sem elhanyagolható tény, hogy a kerületi lakosságcsökkenés miatt a betölthető helyek száma elolvadt, a korábbi 14 egyéni, 6 listás + polgármester arány 12-5-1-re változott.)

Nem hagyhatjuk ki az ellenoldalt sem. A Fidesszel kapcsolatos slágerkérdés két éve: „Hol van Pintér Gábor?” A 2014-ben és 2019-ben is vereséget szenvedő egykori polgármesterjelölt a Fővárosi Közgyűlést nemrég egy hadtechnikai kormányhivatalra cserélte, mostanában azonban ott sem találják, és azt sem tudni, ismét megpályázza-e a kerületvezetést. A rákospalotai Fidesz-elnök, Lehoczki Ádám úgy reagált, volt köztük munkakapcsolat, a helyi szervezetben szoktak beszélni, de nem szeretne mások helyett nyilatkozni. „Arra sem érzem magamat jogosultnak, hogy a lemondásának okairól érdemben beszéljek.  2023 szeptembere óta én vagyok a kerületi elnök, ő nem indult újra, engem javasolt a tagságnak.” Lehetséges polgármesterjelöltként Pintér mellett Csonka László és Lehoczki neve forog, amitől nem zárkózik el, de nem tartja időszerű kérdésnek:  „A kerületben nőttem fel, itt tanultam, tíz éve vagyok képviselő, ismernek az emberek, azt gondolom, ha ilyen irányú felkérés érkezne, persze elgondolkodnék rajta, hogy igent mondjak.”

Kerestük a Kutyapártot is, amelytől megtudtuk, listájuk és jelöltjeik alakulóban vannak.

Úgy tűnik, a Mindenki a Tizenötödikért számára nem a protestpártok vagy Pintér Gábor jelentik a legnagyobb talányt. Ahogy a fővárosban, úgy itt is az LMP és Vitézy Dávid hozhatja a meglepetésbútort. Pláne, ha igaz a pletyka, hogy ebben a szekrényben még a Fidesz is ott lapulhat.

Hajdu László DK-elnök bizakodó: „A fővárosnak, a kerületeknek, az adófizetőknek túl sok pénzébe került a központosítás és a Fidesz elvonásai. Fél év múlva meglátjuk, mit gondolnak erről a választók. Ha az LMP Vitézyt akarja, nyilván nem jöhetnek velünk a listánkon. Szerintem ez az LMP végét jelentené az önkormányzatokban, de ők tudják.”

Comments are closed.