Autója is felkészült a nyaralásra?

Egyre többen mennek autóval nyaralni, arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy gépjárművüket fel is kell készíteni az útra. Nem elegendő, ha teli a tank, a statisztikák szerint a meghibásodások harmadát a nyaralóhelyre való utazás közben szenvedjük el.

Autófelkészítés

Autófelkészítés

Akár 500, akár 5 ezer kilométeres út előtt állunk, saját biztonságunk és kényelmünk érdekében érdemes időt – s ha szükséges, pénzt – áldozni arra, hogy az indulás előtt időpontot kérjünk autószerelőnktől, és elvigyük hozzá a kocsit.
– Mindig megnézzük a motort és a benne lévő folyadékok szintjét, a fékek, a futóművek és a hajtószíjak állapotát, a kormányművet, az akkumulátor töltöttségét, valamint a világítást. Ellenőrizzük a klímát is, azt, hogy a rendszerben keringő folyadék nem szökik-e valahonnan, hiszen elég kellemetlen, ha a legnagyobb hőségben a 40-50 fokos autóban kell ülni – sorolja a feladatokat Vitéz Gábor autószerelő.
Az autótulajdonosok indulás előtt ellenőrizzék a szélvédőfolyadék mennyiségét, az ablaktörlő lapátok állapotát, a keréknyomást, és azt, hogy a pótkerék nincs-e leeresztve. Mivel az autónak a szokásosnál nagyobb lesz a terheltsége, a hétköznapi közlekedéshez ajánlottnál nagyobb nyomásértéket kell beállítani. Ha pedig tetőcsomagtartóval vagy kerékpártárolóval utaznak, annak rögzítettségét minden egyes pihenőnél vizsgálják meg – tanácsolja a szakember.

Comments are closed.