Átadták az 1956-os díjakat

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalmat és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharcit jelentette. A XX. századi magyar történelem egyik meghatározó eseménye volt, 1956. október 23-án a budapesti diákok egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött, majd a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.

A helyi önkormányzat képviselő-testülete 2013. július 22-én alapított a Budapest XV. kerületi 1956. október 23. Díjat. Az elismerést minden évben olyan kerülethez köthető személyek kaphatják meg, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének ébrentartásában, erősítésében, helyi történetek kutatásában, publikálásában közreműködnek.

A kitüntetettek/Fotó: XV Média, Vargosz

A kitüntetettek/Fotó: XV Média, Vargosz

Idén, november 21-én a kitüntetést, valamint a Lobogás Emlékmű kicsinyített mását özvegy Kis Amadé Ferencné és Szigeti Tibor vehette át Hajdu László polgármestertől.

Kis Amadé Ferenc a forradalom kitörésekor az egyetemistákkal együtt vett részt a Móricz Zsigmond körtéri harcokban, 1956. november 4-ig a körtér parancsnoka volt. A forradalom leverését követően a tököli internálótáborába vitték.

Szigeti Tibor fiatalon csatlakozott a forradalmárokhoz és sok társával együtt követelte a Gerő-kormány lemondását. Kabátjába rejtett fényképezőgéppel végigkövette a forradalom mozzanatait, vállalva a veszélyeket számos értékes és érdekes képet készített.

Az ünnepséget Marschalkó Lajos Új Biblia című versét Meleg Veronika, a László Gyula Gimnázium tanulója szavalta el.

Comments are closed.