Aranyozott kalitka

Az ígéret földje című filmdráma a spanyol származású, mexikói rendező, Diego Quemada-Diez első rendezése, és a tavalyi bemutató óta ötvenhét díjat nyert különböző film­szemléken és -fesztiválokon.


A történet négy tizenhat év körüli fiatalról, három guatemalairól és egy majáról szól. A három fiú és egy lány a reménytelenségből és kilátástalanságból akar menekülni, ezért elhatározzák, hogy megpróbálnak átjutni az USA-ba. Tehervonatokra felkapaszkodva vágnak neki – sok száz honfitársukhoz hasonlóan – a veszélyes útnak.
Mexikón keresztülhaladva hol rendőrökkel, hol katonákkal, hol különböző bűnbandákkal kerülnek összeütközésbe. Négyük közül Samuel (Carlos Chajon) menet közben visszafordul, Sara (Karen Martinez) emberrablók fogságába kerül, Chaukot (Rodolfo Domínguez) pedig nem sokkal azután, hogy drogdílerek segítségével bejut az Egyesült Államokba, lelövik.
A négy fiatal története nem egyedi, valójában sok száz menekült szívszorító történetét sűríti magába. A film elsősorban a Guatemalától az USA-ig tartó útról szól, így az elindulás előtti állapotokról nem kapunk képet, de kis fantáziával elképzelhető, milyen mértékű elkeseredettség kell ahhoz, hogy tömegével vágjanak neki emberek egy ilyen útnak.
A film eredeti címét, La Jaula de Oro-t (Aranyozott kalitka) egy kivándorlásról szóló népdaltól kölcsönözte a rendező. Juan (Brandon López) az egyetlen, aki négyük közül célba ér. Azonban nyelvtudás, iskolai végzettség és papírok nélkül, egy életre elegendő traumával a háta mögött, valószínűleg nem kevésbé, csak másként lesz rab az USA-ban, mint amennyire odahaza volt.

Comments are closed.