Állati kavalkád a Fő téren

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Találkoztunk egy világsztárral. Ne legyen belőle sértődés, de jelenleg bizonyára ő a kerület legismertebb élőlénye. Pedig csak négyéves. 

Vértesi Selymes Ékes Csillagról beszélünk, a fajtagyőztes kuvaszról, aki gazdája, Schmidt Istvánné Pintér Erika társaságában tette tiszteletét az Állati jó családi napon, amelyet az Öthét Egyesület és a XV. kerületi önkormányzat rendezett az Állatok világnapján. 

Na most Selymes – aki kuvasz létére úgy tűrte a körülötte hancúrozó gyerekeket, akár egy hidegvérű angol lord – nemrég éppen Angliából, a Crufts Dog Show versenyről hozta el – 24 ezer aspiráns jelentkezése után – a fajtagyőztes fődíjat. Magyarul: Európa legpompásabb kuvaszát tisztelhetjük benne. Mert a Crufts olyan, mint a fociban az Európa-bajnokság. Vagy lóban az Epsom Derby.

 Voltak azért az újpalotai Fő téren más állati ügyek is, a bőség zavarával küzdöttünk. Petrovszki Krisztina, a kutyások alelnöke például a kutyák örökbefogadásáról és az akció újszerűségéről beszélt. Mutatjuk.

Aki örökbe fogadott egy megunt, út szélére kitett vagy gazda nélkül maradt ebet, Panzi állateledelt kapott ajándékba, és már vihette is haza új családi kedvencét. Ilyen volt Csivi, a kétéves, ivartalanított, oltásokkal gondosan ellátott pincsi keverék is, akit László Eszter, a Pilis-budai Kutyamentők mutatott be a gazdijelölteknek. – Nekünk nincs menhelyünk – felelte érdeklődésünkre az ifjú állatvédő -, csak ideiglenesen befogadott állatokkal foglalkozunk, általában cicákkal és kutyákkal. 

Találkoztunk Gali Ivettel, aki eredetileg pincér volt, de aztán átnyergelt a terápiás kutyamasszázsra. Általában műtét után kerülnek hozzá a beteg állatok, rögtön a rehab után, csak akkor kezdődhet a mozgásszervi betegségek gyógyítása. Ezek közé tartoznak a születési rendellenességek és a nagyobb kutyáknál gyakran előforduló diszplázia is. Ivett házhoz jár, és a kerület első ilyen szakgyógyítója. 

A gyerekek hálásnak bizonyultak, lelkesen simogatták a szabadon poroszkáló csüngőhasú malacokat, nézegették a solymász karján nézdegélő kormoránt meg az egerészölyvet, és nem riadtak vissza attól sem, hogy a nyelvét nyújtogató királypitont a kezükbe vegyék. Igazi bibliai élőlénykavalkád kezdett kibontakozni a Fő téren, a kacsák hápogtak, a gyerekek visongtak, a kutyák pedig – akár a cirkuszi mutatványosok – kikövetelték maguknak a nagyvárosi gyerekek simogatását. 

Kedvünkre való volt a fő sátorban hosszan kiállított gyermekrajz-tárlat, melynek témája az állatszeretet volt az Állatok világnapján. Tajti Réka, aki műsorvezetői feladatokat is ellátott, őszinte gyermeki lelkesedéssel mutatta meg a rajzokat. (Közöltünk belőlük egy adagot, itt.) 

A lényeg is ebben rejlik, a gyerek és az állat egymásra találásának boldog öröme a modern korban is nagyon fontos, az ember mellett élő állat a boldog pillanatainkat gyarapítja. Ezt igazolta a medvévé és kutyává varázsolódó kicsinyek látványa, akik kifestett arccal flangáltak fel s alá, miközben a színpadon állatszámokkal produkálták magukat az alkalmi fellépők. Felhangoztak ismert dallamok is, Karacs Miklósék mellett feltűnt egy öregúr, aki úgy énekelte egy rozoga széken ülve a ‘Nézését meg a járását’, és olyan tapsot kapott érte, mintha csak a Carnegie Hallban lett volna nagykoncertje. 

Köszönet az állatnapért mindenkinek, aki részt vállalt benne. Idevesszük a Rászorultakat Támogató Egyesület szakácsait is, akik ezúttal babgulyással “etették a népet”. Senki nem mondta, hogy ez íz ízlése elleni támadás lett volna. Gyerek, felnőtt jókedvűen falatozott a szétbombázott közösségi ház szélárnyékában (mert a házon ablakokat cseréltek éppen). 

Miközben a tömeg boldogan hömpölygött az októberi verőfényben, megpróbáltuk a kutyákat és a gyerekeket arra az egy minutumra megállítani, amíg az állatnapi fénykép elkészült. Hol sikerült, hol nem. (PP, 2017. október 7.)

Az Állati napról az összes fotó innen letölthető. 

A gyerekeknek mégis ezt ajánljuk (azzal, hogy lehet jelentkezni az info@perpal.hu címen azoknak, akik videózni, fotózni szeretnének, vagy érdeklődnek a kreatív szövegek iránt). 

 

One Comment

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.