Aláírásokkal mentenék meg a szakrendelőket

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Monstre vitán van túl a Parlament, a képviselők ugyanis majd 18 órán keresztül tárgyalták az egészségügy átalakításáról szóló javaslatot. Barkóczi Balázs, a kerület országgyűlési képviselője az Országházból egyenesen a Rákos úti egészségügyi intézmény elé ment, ahol Cserdiné Németh Angéla polgármesterrel közösen számolt be a részletekről.

„Nincsenek jó híreim, mert, amit a Parlamentben terveznek az nem az egészségügy átalakítását, hanem a privatizációját fogja szolgálni” – mondta az Barkóczi Balázs. „Ezzel próbáltam meg szembesíteni dr. Takács Péter és Rétvári Bence államtitkárokat, akik nem is tagadták, hogy tisztában vannak az átalakítás veszélyeivel.”

Az állam már a pandémia idején megpróbálta kisajátítani a járóbeteg-ellátás irányítását. Akkor ugyanis a Honvéd kórház alá rendelték az összes szakrendelőt.

„Láthatjuk, hogy mi lett ennek az eredménye: az, hogy 48 ezer honfitársunk meghalt. Már az az intézkedés is bizonyította, hogy rossz úton járunk, ha a járóbeteg-ellátást kivonjuk a helyi irányítás alól. Az önkormányzatok eddig jól és hatékonyan működtették a rendelőiket. Itt, a XV. kerületben például az elmúlt három évben évente 500 millió forint támogatást kapott a szakrendelő, amely ebből a pénzből szinte teljes egészében megújult, és új eszközökkel, többek között egy nagyon fontos CT-vel is fel lett szerelve.”

Barkóczi Balázs és Cserdiné Németh Angéla ezen a november 24-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezd a Szakrendelők megmentése érdekében.

„Ahhoz, hogy a petíciónk minél hangsúlyosabb legyen, az kell, hogy minél többen aláírják a kérdőíveinket”

– tette hozzá a polgármester.  „Erre a kerület több pontján, illetve az interneten is lehetőség nyílik. Ez utóbbiról hamarosan tájékoztatjuk a közvéleményt, míg az utcai aláírásgyűjtést a mai nappal meg is kezdtük.”

A DK-nak sietnie kell, mert az egészségügy átalakításának első lépcsőfokát, a háziorvosi és védőnői szolgálat „megreformálását” már a december 7-i parlamenti ülésen megszavazhatják a képviselők. A kerület vezetése szerint ez a döntés pedig előszobája lesz a szakrendelők államosításának, amely nagyon komoly lavinát indíthat el.

KÉP: Subits-Tóth Gergő

Comments are closed.