A mozgás minden korban örömforrás

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Senior TudásTér előadás-sorozat

A szépkorúak számára indított Senior TudásTér előadás-sorozat első fórumát Tóth Sára tánc- és mozgásterapeuta tartotta a Csokonai Rendezvényházban. A fontos információk átadásán túl meg is mozgatta a résztvevőket. Vele beszélgettünk, miért olyan fontos az idős korosztály számára is a rendszeres mozgás. „Többek között azért, mert egészségesebbek lesznek, hosszabb, teljesebb életet élhetnek.”

Mi motiválta arra, hogy tánc- és mozgásterapeuta legyen?

Harminchárom éves vagyok, és bár tartozom az idősebb korosztályhoz, át tudom élni a helyzetüket. Gyerekkoromban olyan lelki fájdalmakat éltem át, amelyek ugyancsak megnövelték az empátiámat. Lyukas tüdővel születtem, háromszoros „diszem” van: nehezen tanultam meg írni, olvasni, számolni. Ez azzal járt, hogy az osztálytársaim kiközösítettek. Többször váltottam emiatt iskolát. Akárhogy készültem, akartam, soha nem tudtam jó jegyet kapni például matematikából. Ennek megvolt a lelki hatása. Akinek mondjuk, fáj válla, nem tud valamit levenni a polcról, az ugyanolyan kudarc, lelki teher, ­itt van a kapcsolódási pontunk. Nekem az egyetlen megoldást a mozgás jelentette, itt szereztem sikerélményeket. Olyan mozgásformákat mutatok be, ahol az idősek is szerezhetnek sikerélményeket. Éljék meg, hogy a mozgás öröm lehet a számukra.

Miért fontos a „szépkorúaknak”, hogy figyeljenek oda testük fizikai karbantartására?

Ha rendszeresen mozognak, nem futásra gondolok, hanem egyszerű gyakorlatokra, egészségesebbek lesznek, hosszabb, teljesebb életet élhetnek. Bármilyen betegséggel él együtt valaki, a mozgás mindenkinek segít, jobb megoldás lehet, mint maga a gyógyszer. Szintet lehet tartani vele, picit ellensúlyozni a betegséget. És ha mindezt megtapasztalják, érzik, akkor már volt értelme a munkámnak.

Mindehhez mennyi pluszt adhat a zene, a tánc?

Olyan gyakorlatokat szoktam végeztetni, amelyeket széken ülve lehet csinálni. Így biztonságos, nincs sérülésveszély, mindenki nyugodtan belefoghat. A táncos órákon pedig egyszerű koreográfiák vannak, amiket persze meg kell jegyezni, tehát dolgoztatjuk a memóriát, csiszolódik a mozgáskordináció. Eszközöket is használunk, kalapot, pompomot. Ráadásul bele kell bújni egy szerepbe, amelyhez az adott korszak zenéje szól, olyan élményeket élnek át az idősek, amelyek – tapasztalataim szerint – boldoggá teszik őket. Az a célom, hogy a foglalkozásokról pozitív élményekkel gazdagodva menjenek haza. Érezzék, hogy számukra ez hasznos volt, és  jól is esett nekik.

A májusi-júniusi program

A Csokonai Rendezvényház Szenior TudásTér sorozatának következő eseménye május 10-én 10 órakor lesz, amikor dr. Menyhárt Miklós főorvos várja az érdeklődőket. Arról beszél majd, hogyan őrizhetjük meg szellemi és testi frissességünket idős korban is. A záró foglalkozást június 7-én 10 órakor Tóth Sára tartja. Témája: elménk működésének megértése 60 éves kor fölött.

Áprilisban Rozbora András kajak világ- és Európa-bajnok paralimpikonnal találkozhattak érdeklődők.

Comments are closed.