A 95 éves Pali bácsi köszöntése

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Otthonában köszöntötte Tóth Veronika alpolgármester a 95 esztendős Oláh Pált. A beszélgetés során az is kiderült, a jubiláló asztalosmester több évfordulót is ünnepel ebben az évben.

Oláh Pál fiatalon jött fel gyerekkori barátjával Budapestre egy Békés megyei kis faluból. A két fiatalember itt ismerkedett meg a lánytestvérekkel, akikbe bele is szerettek, majd mindketten feleségül vették választottjukat. A dupla esküvőre pontosan hetven éve, 1954 augusztusában került sor a rákospalotai Magyarok Nagyasszonya-templomban. „A feleségem palotai volt, így hát hozzájuk költöztem én is” – mesélte Pali bácsi.

Oláh Pált szinte mindenki ismerte Rákospalotán. Épületasztalosként sok háznak ugyanis ő készítette el a nyílászáróit. Délelőtt a Chinoinban, majd a Növényolajgyárban dolgozott, délután sokat fusizott, a hetvenes években pedig már vállalkozóként  gyárthatta az ajtókat és ablakokat saját kis műhelyében. A munkát még azt követően sem hagyta abba, hogy hetvenévesen balesetet szenvedett, emiatt elveszítette egyik ujját. Hat évvel ezelőtt még a fiának elkészítette a nyílászáróit, azóta azonban nem vett szerszámot a kezébe.

„Sajnos a feleségem pont tíz éve stroke-ot kapott, azóta ápolásra szorul. Egész életemben kiszolgált engem, és csak a munkára kellett koncentrálnom, most van mit visszaadnom neki!”

Pali bácsi 95 esztendősen főz, mos és takarít. Ha kell, ágyneműt húz, vagy vasal is. Maga jár bevásárolni is, ráadásul még mindig autóval. Mint mondta, idén hetven esztendeje van már meg a jogosítványa, és sikerült ezt hét évtizedet balesetmentesen megúsznia. „Idén ősszel azonban a jogosítványom is lejár majd, utána pedig nem tudom, mi lesz.”

A 95 esztendős asztalosnak egy fia és három unokája van. Az előbbi sokat van náluk, amiben tud, segít a szüleinek, ám unokái már évek óta külföldön élnek.

„Amíg erőm van, addig gondozom a feleségemet, mert azt a szeretetteljes ápolást, amire szüksége van, csak én tudom biztosítani neki.”

Comments are closed.