A 90 éve született Budai II. Lászlóra emlékeztek

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Születésének 90. évfordulóján Budai II. Lászlóra, az Aranycsapat jobbszélsőjére emlékeztek csütörtök délután Rákospalotán a róla elnevezett stadionban.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ünnepségen Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy az általa alapított Aranycsapat Emlékév Testület azt vállalta, hogy méltó módon megemlékezik a legendás tizenegyet alkotó labdarúgók születésének és halálának kerek évfordulóiról.

„Tekintettel arra, hogy az Aranycsapat tagjai a magyar történelmet írták, s győzelmeik messze túlmutattak a sportteljesítményeken, fontos, hogy történelmi személyiségként emlékezzünk rájuk” – mondta az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke. Hozzátette: mivel az 1952-ben olimpiai aranyat, két év múlva pedig világbajnoki ezüstöt nyert Budai II. László a XV. kerületben született és ott is nyugszik, ezért javasolta, hogy az emlékére állítsanak szobrot a REAC stadionjában. „Ez elől a XV. kerületi önkormányzat sem zárkózott el” – jegyezte meg, hozzáfűzve: a jobbszélső lesz az Aranycsapat hatodik tagja, akiről szobor készül.

Forgács József, a REAC tiszteletbeli elnöke bejelentette, hogy vállalja a szobor felállításának technikai megszervezését – számolt be róla az MTI.

Németh Angéla, a XV. kerület polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármestere szerint a fiatalabb és idősebb generációk által is elismert Budai II. László pályafutásával a futballkedvelők egyöntetű lelkesedését vívta ki. Felidézte, hogy a 39 válogatott mérkőzésen tíz gólt szerzett jobbszélső szerepelt az évszázad mérkőzésén, az angolok ellen 65 éve 6-3-ra megnyert londoni találkozón is. „Igazi lokálpatriótaként visszatért szeretett szűkebb pátriájába, Rákospalotára, s itt is lelt végső nyugalomra. Büszkék vagyunk arra, hogy a kerület legnagyobb sportlétesítménye 27 éve az ő nevét viseli” – jelentette ki a városvezető.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke arra emlékeztetett, hogy Budai II. László volt az Aranycsapatban az, aki kiszolgálta az 1954-es vb gólkirályát, Kocsis Sándort. „Ennél fantasztikusabb jobbszárnyat el sem lehetett képzelni” – mondta.

Grosics Edina, az Aranycsapat kapusának, Grosics Gyulának a lánya kiemelte, Budai II. László legnagyobb vágya az volt, hogy egy családi házat építsen Rákospalotán, s az 1956-os forradalom után még egy 80 ezer dolláros külföldi szerződést is visszautasított azért, hogy itthon maradhasson, s ezzel lemondott a világhírnévről.

Az ünnepség végén az Aranycsapat Emlékév Testület, a kerületi önkormányzat és a REAC koszorút helyezett el Budai II. László emléktáblájánál.

Comments are closed.