„Itt van az ősz, itt van újra…”

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

… mondhatnánk játszi könnyedséggel, hiszen véget ér a nyár, és kénytelenek vagyunk átadni magunkat a „hűvösebb” időszaknak. Idén azonban ez egészen új értelmet nyerhet. Miközben a gazdasági recesszió lassan minden magyar háztartásba begyűrűzik, a vasúti közlekedés összeomlik, a kórházi orvosoknak 34-35 fokos kórtermekben kell úrrá lenniük a totális káoszon. Az ő számukra így valójában még jól is jön egy kis lehűlés; ha már Takáts Péter államtitkár azt mondja, a magyar kórházak klimatizálásához Európa-szerte kellene villamos hálózatot fejleszteni. Kásler Miklós emberi erőforrás exminiszter persze ennyire sem bizonyult érzékenynek: megüzente a küszködő egészségügyiseknek, hogy minden lehetséges, csak akarni kell. Úgy látszik, a kánikula a múltban még nem nyomta meg ennyire az idegrendszerét, hiszen ő maga „30 évvel ezelőtt 50 fokos melegben végzett 10-12 órás életmentő műtéteket”. A mostani államtitkár, a kormány képviselője egyenesen hangulatkeltésnek minősíti a problémákat, Vitályos Eszter kormányszóvivő zsírral törli le őket. Legalábbis „zsírra szállt porként” számol be a Jahn Ferenc Kórházban bemutatott virulens konyhai penészről.

Mondjuk ki hát nyugodtan: fantáziából és szakértelemből nincs hiány. Nem úgy, mint orvosból és egészségügyi szakdolgozóból! Ezt mintha „odafent” már elfogadták volna. Erre utal legalábbis az októberben Budapesten is felálló új ügyeleti rendszer, amely nem csupán az elöregedő orvostársadalom további apadásával, de a kerületek egészségügyi ellátásának összeomlásával is fenyeget. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán egy sok-sok éve megbízható, 24 órás ügyeleti rendszer kerülhet a kukába. Könnyen lehet, hogy az itteni betegeknek ezután délután 4 órától Újpestig kell zarándokolniuk gyógyszerfelírásért. Orvosok mondtak fel, és még sokan készülnek rá, párbeszéd pedig sehol, csak az eddigi erőltetett menet.

Többet nem tehetünk, bízzunk benne: az elmúlt időszak politikai zivatarai és a most következő őszi időszak megmutatja majd, nem lehet a végtelenségig így menetelni. Izgalmas őszt mindenkinek!

Comments are closed.