Védjük meg a kerékpárjainkat!

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Törzskönyvet kapnak azok a kerékpárok, amelyeket az interneten keresztül regisztrálnak tulajdonosaik a Bikesafe.hu kerékpár adatbázisba. Az országos kerékpár regisztrációst rendszert a rendőrség elsődleges adatbázisként használja a lopott kerékpárok felderítéséhez, azonosításához és visszaszolgáltatásához.

Sajnos, a XV. kerületben is előfordulnak kerékpárlopások, melyekkel szemben adatok híján gyakran tehetetlenek vagyunk. A Bikesafe kezdeményezésének köszönhetően azonban lesz egy adatbázisunk, melynek segítségével sokkal könnyebben és gyorsabban tudjuk majd beazonosítani a tulajdonosokat – tudtuk meg Verdes Edina rendőr zászlóstól, a XV. kerületi kapitányság bűnmegelőzési előadójától. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Pontosan miről is van szó? 

Ha féltjük a kerékpárunkat, vagy éppen nagy értékű új bringát vásároltunk, első lépésként több szögből is fotózzuk azt le! Majd írjuk  le az összes jellemzőjét (a színét, a márkáját, a modelljét, az évjáratát, a sebességek számát, a felszerelését, a vázszámát, a vázméretét, a vásárlási árát, esetlegesen – ha megvannak – az alkatrészek sorszámát is, legvégül pedig vagy a bikesafe.hu oldalon díj ellenében magunk, vagy pedig a rendőrségen keresztül díjmentesen regisztráljuk a kerékpárunkat az adatbázisba. Ez utóbbihoz Verdes Edinát kell keresni a +36704893708-as telefonszámon, és egy előre egyeztetett időpontban be kell vinnünk a kerékpárunkat a Széchenyi téri kapitányságra, ahol rendőri segítséggel ingyenesen regisztrálják a bringánkat.

 

Azzal, hogy az adatbázisba bekerül a kerékpár, a tulajdonos is igazolást kap, hogy övé a jármű. A regisztrált adatok a lopott kerékpár keresésekor fontos támpontot jelenthetnek. A Bikesafe vállalja, hogy figyelemmel kíséri az internetes kerékpárhirdetéseket, és minden, már regisztrált kerékpárt azonnal jelez a rendőrségnek. Abban bízunk, hogy a kerékpárlopások tekintetében nőni fog a felderítési arány, másrészt minél több biciklit sikerül majd visszajuttatnunk a tulajdonosához.

Comments are closed.