Rákospalota „seriffje”

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Rendőrnap alkalmából főkapitányi dicséretben részesült a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányságának egyik dolgozója, Saskó Ibolya rendőr őrnagy, bűnügyi készenléti csoportvezető. Saskó Ibolya az egyik legrégebbi (30 éve) szolgálatot teljesítő kerületi rendőr.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Gyerekkori vágyam volt, hogy rendőr lehessek – mesélte Ibolya. – A rendszerváltáskor érettségiztem, pont akkor, amikor a rendőrségnél létszámstopot rendeltek el, és nőket nem vettek fel.  Ezért más megélhetés után kellett néznem.

Így lett a fiatal lányból egyenruhás rendőr helyett sebészeti szakápoló. Ibolya az 1. számú sebészeti klinikán helyezkedett el, és két éven át gondozta a műtött betegeket.

– A rendőri munkáról sosem mondtam le, így, mikor feloldották a létszámstopot, azonnal beadtam a jelentkezésemet. Olyannyira gyors voltam, hogy az első évfolyam tagjaként sikerült elvégeznem a kétéves rendőrszakképző iskolát – jegyezte meg.

A fiatal rendőr első állomása a metrórendőrség volt, ahol nyolc évig szolgált. Időközben elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát is, majd miután 2001-ben lediplomázott, tiszti helyet keresett magának. A metrórendőrség központjában, a Mosonyi utcai laktanyában nem volt ilyen lehetőség, azonban egy ismerőse ajánlotta, hogy a XV. kerületi kapitányságon lenne hely egy tiszt számára.

– 2001-ben kerültem Rákospalotára, bűnügyi készenléti csoportvezetőként,  és azóta is ebben a beosztásban dolgozom.

Készenléti bűnügyi nyomozóként Saskó Ibolyának gyakran férfiakat is próbára tevő nehéz pillanatokkal kell szembesülnie. Így volt ez 2018-ban, amikor ő és csapata elsőként ért ki a Pólus Center mögötti területre, ahol valaki pisztollyal fejbe lőtt egy 49 esztendős vállalkozót.

– A rendőri pálya tele van érdekes történetekkel, ami nem minden esetben elborzasztó. Még metrórendőr koromban sokat jártunk rendezvényeket biztosítani. Egy alkalommal egy amerikai küldöttség érkezett a budai várba, és az amerikaiak között volt egy női seriff is, aki a rendezvény végén levette a seriffcsillagját, és a mellkasomra tűzte. Azóta is nagy becsben tartom ezt a jelvényt – mondta Ibolya.

 

Comments are closed.