A Roma Ellenállás Napja

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Czuczu Tamás, a XV. kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke képviselte a kerületet azon a koszorúzáson, melyet a Nehru parton levő Roma Holokauszt Emlékműnél tartottak.

Május 16-át az utókor a Roma Ellenállás Napjának tekinti, melyen – bár 77 évvel ezelőtt ezen a napon egyetlen halálos áldozat sem volt – a roma önkormányzatok ugyanúgy megemlékezéseket tartanak, mint augusztus 2-án, a Roma Holokauszt Napján. 

1944-ben augusztus 2-án számolták fel az Auswitz-Birkenau-i II/E cigánytábort, és végezték ki közel 3000 lakóját. A világ cigányságának azonban van még egy fontos ünnepe. A nácik ugyanis ezt a leszámolást már három hónappal korábban „letudták volna”, mondván, szükség volt helyre a koncentrációs táborban a Magyarországról deportált zsidók számára. Ezért a cigánytábor május 16-án tervezték megsemmisíteni. A terv azonban kitudódott, a cigányok megtudtak és kövekkel, botokkal, ásókkal felfegyverkezve várták a kivégzőosztagot. Az ellenállás annyira megdöbbentette a németeket, hogy visszavonulót fújtak, és számításaikat csak három hónappal később, augusztus 2-ről 3-ra virradó éjszaka valósították meg. A cigány foglyok szembeszegülését sokan a varsói gettófelkeléshez hasonlítják. Az biztos, a koncentrációs táborban sem előtte, sem utána nem volt ehhez mérhető lázadás.  

Comments are closed.