Jubilált a védőszent

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

1991.május 4-én, tehát pontosan harminc évvel ezelőtt emelték hivatalosan is Szent Flóriánt a tűzoltók védőszentjévé. Szent Flórián római katonatiszt volt, aki Diocletianus császár uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. A legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Amikor Florianus megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban (Lorch) elfogtak 40 keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró ezért megbotoztatta, s arra ítélte, hogy nyakában egy malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. A legenda szerint a tetemét egy sas őrizte mindaddig, amíg el nem temették.

A tűzoltólaktanyák homlokzatára ma is előszeretettel festik fel a megkeresztelkedett, majd emiatt mártírhalált halt római katona képmását. Sőt, a délnémet és osztrák területeken az is megszokott dolog, hogy a családokban az árvizek és a tűzvészek ellen védekezve az egyik fiúgyermeknek a Flórián nevet adják.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A fővárosi katasztrófavédők központi ünnepe rendszeresen a IV–XV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt szokott zajlani. Ott, ahol a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2017-ben Flórián napja alkalmából emlékművet állított az 1956-os forradalom és szabadságharcban hősi halált halt tűzoltók tiszteletére. Az idei, jubileumi esemény a pandémia miatt csendes és visszafogott volt. Az Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségen kívül csak a két érintett kerület képviseltette magát az ünnepségen. Elmaradtak az ilyenkor szokásos beszédek, a résztvevők mindössze koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

 

 

Comments are closed.