Szerethető videóklip

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A koronavírus-járvány az ÉLETképek stábját is nehéz helyzetbe hozta. Az interjúk, riportok nagyrészt telefonon készültek, az illusztrálás miatt azonban kénytelenek voltunk mi is az archívumunkhoz fordulni.
A legkönnyebb helyzetben a jelenleg Párizsban élő grafikusunk, Varga Tímea Laura volt, aki korábban is online küldte illusztrációit újságunknak. Timi, aki az ÉLETképek grafikái mellett animációs filmeket készít, a három hónapos home office idején Horányi Juli Szeretni kell című dalához egy videóklipet rajzolt, melyet nemrég mutattak be a Music Chanellen.
– Juli a járványhelyzet miatt úgy gondolta, ha már úgysem lehet videóklipeket forgatni, akkor megpróbál animációs hátteret készíteni új dalához – mesélte Timi. – Körülnézett a MOME Anim Vimeo-csatornáján, melyen rátalált a diplomafilmemre. Ezt követően keresett meg telefonon. Mivel mindig is szerettem volna videóklipet készíteni, örömmel mondtam igent a felkérésre.
Horányi Juli Szeretni kell című dala amellett, hogy nagyon sok általános problémára is felhívja a figyelmet, a szövegvilágában is erősen reflektál az elmúlt hónapok eseményeire.

– Akkortájt, mikor Juli megkeresett a klip ötletével, Párizs éppen karantén alá került, mi pedig minden este nyolckor tapsoltunk a teraszon a koronavírus elleni küzdelem hőseiért. Mivel Párizs elég zsúfolt város, így nem nagyon ismertük a szomszédainkat, a közös tapsolás viszont összehozta az ott lakókat, onnantól kezdve intettünk reggel a velünk szemben a teraszon kávézó szomszédnak, vagy együtt énekeltünk délután egy pohár bor mellett a szomszéd ablakból kikandikáló nénivel. A klipben ezt az összetartozás-érzést szerettük volna megjeleníteni az erkélyen táncoló emberekkel, akik a zene hatására kicsit ki tudnak szakadni a hétköznapokból, és megtalálni egymásban a boldogságot – mondta Timi.
Grafikusunk klipje hagyományos 2D-s digitális rajzanimációval készült, tehát az elejétől a végéig le volt animálva, ami két és fél hónap alatt nagyjából 2500 rajzot és majdnem 1200 munkaórát, tehát elég sok időt és energiát jelentett a 3 és fél perces anyag elkészülése. A klip érdekessége, hogy az animáció folyamatát is megmutatja, ezért az elején még fekete-fehér papírra rajzolt képek a dal érzelmi tetőpontján színessé válnak, vagyis dal közben a rajz is életre kel. Az „életképes” klip premiere a Music Channelen volt, de Timi munkája többek között a YouTube-on is megtekinthető.
– Juli szuper visszajelzéseket kapott a klip kapcsán, én pedig bízom benne, hogy ennek hatására a jövőben esetleg más feladatokkal is megtalálnak majd. Szeretnék még videóklipet rendezni, mert nagyon izgalmasnak tartom, hogy ennél a munkafolyamatnál nemcsak a cselekményt kell figyelembe venni, hanem alkalmazkodni kell a zene ritmusához is, szem előtt tartva, hogy mindig a dal a legfontosabb alkotói elem, tehát az animációnak a szövegben megfogalmazott üzenetet kell minél hitelesebben átadnia, támogatnia – tette hozzá Timi.

Comments are closed.