340 nap a Föld körül

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Ősbemutató helyszíne volt a Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium, ahol a diá­kok az országban elsőként találkozhattak Berecz Péterrel, a világhírű amerikai űrhajósról, Scott Kellyről készített 340 nap a Föld körül című portréfilm szerkesztő-riporterével.

Berecz Péter előadása
Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A különleges filmet két hete mutatták be a csepeli Kultik moziban, ám a készítők – szerkesztő-riporter: Berecz Péter, operatőr-vágó: Meggyes Bence, produkciós vezető és fordító: Kovács Balázs, produkciós asszisztens: Kovács Alexandra, Scott Kelly szinkronhangja: Bozsó Péter, a film narrátora: Szórádi Erika – eddig még sehol sem meséltek a film kulisszatitkairól. Berecz Péter volt a kontyfás diákok vendége, ahol elmesélte többek között, hogy gyerekkora óta érdeklődik az űrkutatás iránt, ám a végső nagy lökést a Scott Kellyről Magyarországon is megjelenő könyv, az Egy év az űrben elolvasása adta.
– E-mailben vettük fel a kapcsolatot Scott-tal, aki nagyon készséges volt, de mivel nagyon elfoglalt, nem tudott semmit sem ígérni – mesélte az ELTE kommunikáció és média szakos hallgatója. – Több mint fél éven át szerveztük az interjút, rengeteg levelet váltottunk vele, itthon szponzort kellett keresnünk, majd úgy utaztunk Amerikába, hogy tudtuk, az utolsó pillanatig bármikor változhat az interjú helyszíne.
Scott Kelly végül houstoni otthonában fogadta a magyar küldöttséget, amely elmondása szerint a legmesszebbről érkező tévéstáb volt. Amerika legnépszerűbb űrhajósa nagyon készségesnek és közlékenynek bizonyult, így Péterék is jó anyagot tudtak felvenni.
– A filmet összevágtuk, szinkronizáltuk, majd Scottnak is elküldtük, aki gratulált nekünk az anyaghoz – mondta a 2019-es esztendő Ifjúsági sajtódíjasa.
A kontyfás diákok korábban megnézték a filmet, így a február 26-i beszélgetésen már a filmkészítés részleteivel és az amerikai űrhajós filozófiájával is megismerkedhettek. Többek között azt is megtudhatták, hogy a film készítői egy angol nyelvű változaton is dolgoznak, mellyel nevezni szeretnének majd a nemzetközi ifjúsági filmszemlékre.
Berecz Péter és Meggyes Bence első nagyobb közös projektje 2018 májusában volt, amikor fél éven keresztül követték egy légiutas-kísérőből lett pilóta, Pajor Dávid útját. Azt a filmet főműsoridőben sugározta az ATV, a Heti Napló Sváby Andrással című műsorában. A film hozománya volt az is, hogy Berecz Péter azóta gyakornokként dolgozik az ATV-nél.

Comments are closed.