Augusztus 6-ig lehet kérni Braille-írásos értesítőt a választásról

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Augusztus 6-ig igényelhetik a látássérültek, hogy Braille-írással készült értesítőt küldjön nekik az önkormányzati választásról a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyancsak jövő keddig igényelhető az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató. 

A látássérült választók Braille-írással készült értesítőt és egyszerűbben megfogalmazott tájékoztatót igényelhetnek, a szavazás napján akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhatnak, a voksolásához pedig Braille-írással ellátott szavazósablont kérhetnek. Az értesítőt és a tájékoztatót augusztus 6-án 16 óráig lehet kérni online a www.valasztas.hu oldalon, személyesen vagy levélben pedig a választópolgár magyarországi lakcíme szerinti választási irodában.

Ahhoz, hogy a választópolgár a szavazás napján Braille-írásos sablon segítségével szavazhasson, kérelmet kell benyújtania. Ezt augusztus 8-ától teheti meg, és kérelmét legkésőbb október 4-én 16 óráig be kell adnia a www.valasztas.hu oldalon, személyesen vagy levélben pedig a magyarországi lakcíme szerinti választási irodában.

Amíg nem tudják az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha ilyen szavazóhelyiségben szeretne voksolni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7353  akadálymentes szavazókör van. Ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes, ugyancsak augusztus 8-ától október 9-én 16 óráig kérhető, hogy akadálymentes helyiségben szavazhasson.

Aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar vagy nem tud az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet, amennyiben az a cím, ahova a mozgóurnát kéri, és a választópolgár lakcíme ugyanabban a szavazókörben található. A mozgóurna iránti kérelmet augusztus 8-ától levélben október 9-én 16 óráig, személyesen október 11-én 16 óráig, ügyfélkapus regisztrációval elektronikus úton a szavazás napján 12 óráig kell benyújtani.

Comments are closed.