Választási kisokos

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon május 26-án. A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak. A szavazókör címe megtalálható az értesítőn, amit április elejéig küldtek ki mindenkinek. A szavazókörökben reggel 6 és este 7 óra között várják a választópolgárokat.

Szavazni érvényes személyazonosságot igazoló okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) és lakcímkártyával lehet. Azért, hogy mindenki szavazhasson, a kormányablakok rendkívüli nyitvatartást vezetnek be a választás hétvégéjére. A Bácska utcai kormányablak május 25-én, szombaton 8–14, míg május 26-án, vasárnap 6–19 óra között fogad ügyfeleket a személyazonosító okmányok cseréje és kiállítása céljából.
Az EP-választás egyfordulós, listás szavazás, amin Magyarországon csak pártok indulhatnak. Az ország a 2019-es választásokon is 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe.
A voksoláskor az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Mandátumot csak az a pártlista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább 5 százalékát. Az egyes listákról a jelöltek a pártok által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.
A magyarországi választáson 9 párt vagy pártszövetség listája közül lehet választani, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által kisorsolt szavazólapi sorrend a következő:

  1. Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd Magyarországért
  2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  3. Jobbik Magyarországért Mozgalom
  4. Fidesz – Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt
  5. Momentum Mozgalom
  6. Demokratikus Koalíció
  7. Mi Hazánk Mozgalom
  8. Magyar Munkáspárt
  9. Lehet Más a Politika

Az Európai Parlament a választások eredményét követő és bemutató új weboldalt indított. A magyarul www.valasztasi-eredmenyek.eu címen elérhető oldal május 26-án – a nemzeti hatóságoktól érkező hírek függvényében – valós időben frissül az összeurópai eredménnyel és az egyes országos eredményekkel együtt.

Comments are closed.