Mire figyeljünk a dinnyevásárlásnál?

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A görögdinnye vásárlásakor mindig felteszi magának a kérdést a vásárló: vajon érett, jó ízű lesz? A Nébih leírta, hogy mire érdemes odafigyelni a dinnyevásárláskor.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A megfelelő dinnye kiválasztása figyelmet és tapasztalatot igényel, de leginkább a dinnyetermelőtől. Általában a szedés előtt több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a betakarítás időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye, vagy még szüksége van egy kicsi hízlalásra. Az érettség szintjére azonban kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.

  • Árulkodó lehet a dinnye kocsánya. Ha a kocsány kezd száradni, barnulni, akkor jó lehet. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.
  • A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.
  • Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, így lehet kiszűrni a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.

Comments are closed.