Gondoskodó csoport segít a hajléktalanoknak októbertől

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A hónap közepén lép életbe az a rendelkezés, miszerint jogsértést követ el az, aki a közterületeken életvitelszerűen lakik. Az állami intézmények is készülnek a hajléktalanok fogadására és az Országos Mentőszolgálat is elindítja „gondoskodó csoport” járműveit – hangzott el az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtótájékoztatóján.

Október közepén lép életbe a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés – mondta Rétvári Bence államtitkár. A kormány 9 milliárd forintot költ hajléktalanellátásra;

  • 9800 éjszakai szálláshelyet biztosít,
  • 1600 többletkapacitás nyitható még a meglevő szállások mellé,
  • 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók.

Ezenkívül a kormány döntött egy 300 millió forintos tartalékalapról is, amelyből a többletfeladatok finanszírozzák. Ebből a forrásból mind állami, mind karitatív szervezetek kapnak támogatást.

A hajléktalanok ellátásában a mentőszolgálat is kiveszi részét, három – a mentésből már kivont – autóval nyújtanak segítséget a szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek – mondta Győrfi Pál szóvivő. A gondoskodó csoportjuk azokon segít, akik önerőből nem képesek eljutni egy hajléktalanellátóba. Az autókon önként jelentkező munkatársak dolgoznak, de munkájukért bérezést kapnak – tette hozzá Győrfi Pál. A gondoskodó csoport munkatársai folyamatos kapcsolatot tartanak a hajléktalanellátó intézményekkel.

A szóvivő kiemelte: tévhit, hogy csak a téli mínuszokban hűlnek ki emberek, fagypont feletti hőmérsékletnél is fenyegethet a kihűlés veszélye, ha az illetőnek rossz az egészségi állapota.

Comments are closed.