A mikrocenzus idején is lecsaphatnak a tolvajok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Mikroceznust tartanak 2016. október 1. és  november 8. között hazánkban. A népességösszeíráson számlálóbiztosok kereshetik fel a lakókat. A trükkös lopások elkövetői kihasználhatják ezt a lehetőséget, és magukat számlálóbiztosnak kiadva ellophatják a gyanútlan lakó értékeit.

Az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága kéri a lakókat, hogy legyenek körültekintőek ebben az időszakban és kérjék el a számlálóbiztos igazolványát, amely a nevét és az azonosítószámát is tartalmazza. Az igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes. A számlálóbiztosok személyazonosságát a Központi Statisztikai Hivatal 06 80 200 014 ingyenesen hívható zöld számán is ellenőrizhetik. Ha mégis idegent engednek be otthonukba, soha ne hagyják felügyelet nélkül.

Az internetes kérdőíveket 2016. október 1-9. között kell kitölteniük a mikrocenzusban résztvevőknek. A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy az online kitöltést csak a www.mikrocenzus.hu oldalon végezzék el, és kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „azonosítót” és „jelszót” használják. A kérdőíveken nem kérdeznek nevet, készpénz vagy banki megtakarításra vonatkozó adatokat.

Mi a teendő a bajban? Azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es segélyhívó számokon, vagy korábbi bűncselekményre utaló adat esetén az anonim módon hívható Telefontanú ingyenes számát, a 06 80 555 111-et.

Comments are closed.