19-étől már elérhető Újpalotán is a Spicces füge respektus

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az ünnep előestéjén, augusztus 19-én lehet először rendelni és venni – az ország számos pontján ugyanekkor rajtol – a Spicces füge respektust, leánykori nevén az ország 2023-as tortáját. Az újpalotai Pálmai Cukrászdában arról tájékoztattak bennünket, hogy az érdeklődők egészben és szeletenként is vásárolhatnak a különleges édességből.

A 2023-as derbit – melyet a Magyar Cukrász Ipartestület 17. alkalommal hirdetett meg, az idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda ’Spicces füge respektus’ névre hallgató kreációja nyerte. A díjat az alkotó, Lakatos Pál jelenlétében augusztus elején adták át az Országház Vadásztermében.

A győztes cukrász: Lakatos Pál

Érdekes a torta megszületésének története, melyhez egy balatoni nyaralás adta Lakatos úrnak az ötletet. A cukrászmesternek a füge fagylalt nyalogatása közben támadt az az ötlete, hogy karamell és tokaji aszú párosításával egészen újszerű íz csalogatható elő. A győztes mű mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, melyhez tört kakaóbabot is adtak. A tokajiaszús meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsoki egészen izgalmas párosítás. Az elnevezésben a „spicces” a fügezselé bortartalmára utal, a ’respektus’ a készítő tisztelgése mesterei előtt.

Az idei verseny érdekessége, hogy a hungarikumokból álló alapanyagkosárból legalább egyet kötelezően fel kellett használni. A szigetszentmiklósiak választása az aszúra esett.

A második helyezett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Betyáros málnája, a bronzérmes pedig a szadai Nona Desszertbár Merengő-je lett (Szabóné Tarján Barbara alkotása). A cukormentes torták versenyét a makói Papp Cukrászda Kikelet fantázianevű tortája nyerte (Lawal-Papp Zsófia).

Hogy mibe fog kerülni a spicces, szerényen nem kérdeztük meg. De megérzésünk szerint kicsit drágább lesz, mint a ’nyeretlenek’. És még annyit, hogy édességről van szó. Ami azt is jelenti, hogy ne vigyük túlzásba. (Nyitókép: hellovidek.hu)

Comments are closed.