Az emlékezés virágai

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Európa minden országában május 8-án ünneplik a II. világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben.

A II. világháború a világtörténelem eddigi legsúlyosabb fegyveres konfliktusa volt, melyben hatvanmilliónál is többen veszítették életüket, országok dőltek romba, a harcok városokat, falvakat tettek a földdel egyenlővé.

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Boton

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Boton

A világháború európai befejezésének tiszteletére a XV. kerületben május 9-én szerveztek koszorúzási ünnepségeket. A Bányász parkban a Memento 1942-1945 emlékműnél dr. Pintér Gábor alpolgármester mondott beszédet, míg a Rákospalotai Köztemetőben a Szovjet Hősi emlékműnél Németh Angéla alpolgármester ünnepi szavai után helyezték el a résztvevők az emlékezés virágait.

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Boton

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Boton

Az Európa Nap alkalomból a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola aulájában nyílt kiállítás Európai ellenállás címmel az Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége közreműködésével.

Hajdu László polgármester a kiállításon/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hajdu László polgármester a kiállításon/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hanti Vilmos, a szövetség elnöke beszélt az eredetileg Belgiumból indult nemzetközi vándorkiállításról. Mint mondta, a tablókon látható négyszázötven fénykép huszonöt országból ad áttekintést a német megszállás és a fasizmus ellen tiltakozó különféle mozgalmakról.

Comments are closed.