Nemzetközi roma nap

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A romák első világkongresszusát 1971. április 8-án tartották. A London melletti Orpingtonban megrendezett tanácskozáson az Indiából és húsz másik országból érkezett küldöttek április 8-át nemzetközi roma napnak nyilvánították, elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet. A roma zászló kék és zöld színű, közepén egy 16 küllős csakra, azaz kerék látható. A cigány himnusz szövegét 1969-ben Zarko Jovanovic írta, címe Djelem Djelem, a melódia egy népszerű szerb-roma szerelmes dal – írja az mtva.hu archívuma.
Mintegy 13-15 millió cigány él világszerte, a legtöbben Európában. Őseik az indiai szubkontinensről indultak útnak körülbelül ezer évvel ezelőtt. Ők magukat romnak vagy romának (ember) mondják, és a roma szervezetek javaslatára 1995 óta az Európa Tanács hivatalos dokumentumaiban is a roma megnevezés szerepel.

roma

Oláh Gergő énekes és Varga Erika ruhatervező, a Romani Design alapítója a divatstúdió budapesti műhelyében/Fotó: MTI, Balogh Zoltán

A 2000 júliusában Prágában tartott 5. Roma Világkongresszus résztvevői kinyilvánították a (terület nélküli) cigány nemzetet, amelyet megpróbálnak elismertetni az ENSZ-szel, illetve megválasztották a nemzetközi roma parlamentet pozsonyi székhellyel.

Magyarországon a becslések szerint körülbelül hétszázezer roma él.

Comments are closed.