Zsókavár és Erdőkerülő utca felújítása: jövő júniusig tartanak a munkák

Augusztus első felében már a munkagépeké lesz az Erdőkerülő és a Zsókavár utca – ezt a Budapesti Közlekedési Központ képviselője mondta a képviselő-testületi ülésen. Egymilliárd forintból újul meg a két utca és környezete.

Elkezdődik a Zsókavár utca-Erdőkerülő utca felújítása, a szerződést június 23-án írták alá. Horváth László, a Budapesti Közlekedési Központ beruházási igazgatója és Rácz Zoltán projektigazgató a június 30-i képviselő-testületi ülés előtt tartott a fővárosi büdzséből finanszírozott óriásberuházásról prezentációt. Jelenleg az engedélyeket szerzik be és elkészítik az ideiglenes forgalomtechnikai tervet.

„Egy ilyen beruházásnak két díja van, az egyik maga az építés költsége, a másik az, amit a lakosságnak kell közben elviselnie, hiszen az építés porral, zajjal és forgalomtereléssel jár. A tervek szerint augusztus 10-e körül lesz a munkaterület átadása” – mondta Horváth László.

Horváth László tájékoztatója a beruházás részleteiről Fotó: Csokonai Nonprofit Kft./Nagy Botond

Rácz Zoltán arról számolt be, hogy a főváros 2020-ban biztosította az építés forrásait, 2021 őszén zajlottak a kivitelezési közbeszerzés munkái. A beruházás költsége nettó 956 millió forint (az ÁFÁ-val, tartalékokkal, műszaki ellenőrzéssel növelt összeg 1,35 milliárd forint), a munkát a Strabag Építő Kft. végzi el. A XV. kerületi önkormányzat részéről Hudák Tamás lesz a kapcsolattartó.

A műszaki tartalom a következő. A két utcában teljes hosszban megújítják az útpályát, létrejön három új gyalogátkelő, ezek közül a legfontosabb a Páskomligetnél lesz, a másik kettő az Erdőkerülő úti buszvégállomásnál, illetve a Nyírpalota úton létesül. Akadálymentesítik a Fő téri villamosmegállót, 25 új fát ültetnek, korszerűsítik a közvilágítást, a Zsókavár utca egy részén a járdát is felújítják. A lakótelepi parkolásgondokat úgy oldják meg, hogy az eredetileg kétszer két sávos Zsókavár utcában a szélső sávból gyakorlatilag parkolósáv lesz. Az Erdőkerülő úton is mindkét oldalon lehetséges lesz a továbbiakban is a parkolás.

Rácz Zoltán – aki egyébként helyi lakos – azt is elmondta, az Erdőkerülő utcát az építés idejére egyirányúvá teszik, a Zsókavár utcában viszont marad a kétirányú közlekedés. A 69-es villamos peronját átépítik, ezért egy időre villamospótlásra is szükség lesz. A társasházak előtti parkolókban végig lehet majd parkolni, miközben sokhelyütt megállási tilalmat vezetnek be. A kivitelezőnek ügyelnie kell arra, hogy a szemetesek be tudjanak járni a házak közé, a gyalogosok számára az egyik oldali járda mindig rendelkezésre áll. Az építkezés alatt folyamatos lesz a tájékoztatás, a BKK a Facebook-oldalán és szórólapokon is elmagyarázza az építés részleteit. De azért lesznek majd panaszok, amelyek megvizsgálását külön terv alapján végzik.

A két utca felújításának befejezése jövő nyár elejére, 2023 júniusában várható.

 

 

Comments are closed.