„A zene híd, amin keresztül beszélgetünk”

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A XV. kerületi önkormányzat és a MÁV Szimfonikus Zenekar együttműködési megállapodása révén a kerületiek sokszor élvezhetik az együttes koncertjeit városrészünkben. Csaba Péter vezető karmester, a zenekar művészeti vezetője a Francia Köztársaság Becsületrendjét kapta meg idén januárban. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A francia kultúra és zeneművészet terjesztéséért a Művészetek és Irodalom Lovagja lett. Mit jelent önnek ez a kitüntetés?
– Zenészként, művészként, karmesterként benne vagyok több ország zenei életében. Az igazat megvallva, nem szoktam hozzá ahhoz, hogy kitüntessenek. Én csak dolgozom, nem lobbizok magamért, így különösen jólesett, hogy figyelemmel kísérték a munkámat, és ezt az egész világon híres díjat megkaptam.
– A MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere 2012 óta. Miket sikerült megvalósítania a tervei közül?
– Sok mindent, de nem mindent. Az elmúlt négy évben új repertoárt mutattunk be, sokat javult a zenekar elasztikus játékmódja. Számos világhírű művész dolgozott velünk az elmúlt években, akik közül sokan a barátaim is. Nem tudok mindenkit felsorolni, de például közösen zenéltünk Helen Donath-tal, Menahem Presslerrel, Frans Helmersonnal, Wolfram Christtel, Frankl Péterrel, Hansjorg Shellenbergerrel, Jesús López-Cobosszal, Adorján Andrással. Jónak és hasznosnak találom a zenekar számára a közös munkát velük, és az együttes is szereti, mert tanulnak tőlük és sikeres az együttműködésük.
– A másik irányvonal a kiváló fiatal művészek meghívása és bemutatása. Pusker Júlia, Marc Bouchkov, Palojtay János fellépései meghódították közönségünket, és bizonyítják, hogy a muzsika jövője is biztosított. Jómagam is sokat segítek a fiatal muzsikusoknak, minden évben meghívok magyar zenészeket a spanyolországi santanderi Encuentro fesztiválra, aminek művészeti vezetője vagyok.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az elektronikus zene és a zenelejátszók korában töretlen, sőt egyre népszerűbb az élő zene és a komolyzenei koncertek. Ön is így látja?
– Szerencsére a zene mint művészet humánus, emberi dolog, a zenekart nem lehet gépekkel helyettesíteni. Ez is igazi emberi kommunikáció, a zenében ott lüktet az emberi élet. Ezer év múlva is pont ugyanolyan hatással lesz egy újszülöttre a klasszikus zene, amikor először hallja. Az élő zenének hihetetlen ereje van, ha igazi művész adja át, akkor a zene híd lesz a zenekar és a közönség között, amin keresztül beszélgetünk.

Comments are closed.