Vörös kód – több helyen is vizet osztanak a kerületben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Miután az országos tisztifőorvos elrendelte a harmadfokú hőségriadót, a kormány életbe léptette a vörös kódot. A Palota-15 Nonprofit Kft. munkatársai a kerület több pontján is vizet osztanak napközben.

A következő napokban három helyszínen Rákospalotán a Szakrendelő előtti buszmegállónál, Újpalotán a Vásárcsarnok melletti buszmegállónál, míg szintén Rákospalotán a Csobogós utcai lakótelepen osztanak vizet a hőségben. A Palota-15 Nonprofit Kft. munkatársai délelőtt 10 és délután 18 óra között segítenek a nagy melegben hűsölni vágyóknak.

„Mindhárom helyszínen törekszünk arra, hogy az emberek hideg vízhez jussanak, ezért naponta több zsák jeget is viszünk az osztópontokra” – mondta Bicskei Attila, az önkormányzati cég ügyvezetője.

A Rákos úti Szakrendelő a kerület egyik legforgalmasabb pontja. Itt szinte nincs a napszakok között sem különbség.

„Talán dél körül valamivel kevesebben vannak – mondta a Palota-15 egyik nevét elhallgatni kívánó munkatársa. – Amit tapasztalunk, hogy a víznek mindenki örül, sokan, mikor látják, hogy vizet osztunk, direkt jönnek hozzánk, és kérnek tőlünk egy teli palackot.”

A Palota-15 idén a cég 20 ezer palackkal vágott neki a nyári időszaknak.

„A tavalyi esztendő tapasztalatai alapján a legkritikusabb időszak június vége és július vége közé tehető” – mondta az ügyvezető.

A fullasztó nyári hőségben néhány korty hideg víz nemcsak jól esik, hanem akár életet is menthet.

„Az olyan nagy melegekben, amikor a levegő hőmérséklete eléri vagy meghaladja a test hőmérsékletét, nagyon fontos a vízpótlás. A folyadékpótlásra egyrészt a kiszáradás megakadályozása miatt van szükségünk, ásványvízre pedig azért, mert a verejtékezéssel nemcsak vizet, hanem ionokat is veszítünk, amiket a vérünk egyensúlyban tartása miatt pótolnunk kell” – mondta dr. Wallner Éva, a dr. Vass László Egészségügyi Intézmény orvosigazgatója.

Comments are closed.