Vízkereszt elnevezést a vízszentelésből eredeteztetik

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a katolikus egyház. Az epifánia („epiphania Domini”, az „Úr megjelenése”) néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető – írja az uj.katolikus.hu.

Alexandriai Szent Kelemen számolt be arról, hogy január 6-án már a gnosztikus Bazilidesz (II. század) követői megünnepelték Jézus keresztségét. E napot az egyiptomiak a Nílus vize ünnepeként ismerték, mert ekkor merítettek a Nílus vizéből és megszentelték azt.

haromkiralyok

A IV. század elejétől kezdődően vált liturgikus ünnepé. A keresztények körében 312–325 között kezdett terjedni mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szenteltek. A víz megszentelésének, azaz megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés is.

Az ünnep görög neve – epifánia, megjelenés – utal arra, hogy Isten megjelenik dicsőségében. Vízkereszt ünnepe emlékeztet arra, hogy Jézus Krisztusban Isten megjelent.

Vízkeresztkor kezdődik meg a házszentelések időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás szerint a házszentelés után az ajtóra felírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének, Gáspár, Menyhért, Boldizsár kezdőbetűit.

Comments are closed.