Vizet kaptak a vadállatok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A kerületi vadállomány megmentését tűzte ki célul a Kutyások a XV. kerületért Állatvédő Egyesület, melynek aktivistái, az önkormányzati mezőőrséggel és a Palota-Holding Zrt. (azon belül a RÉPSZOLG) munkatársaival közösen vízzel megtöltött mesterséges itatókat helyezett el a kiszáradt Szilas-patak környéki vadcsapásokra.

Régen volt arra példa, hogy a Szilas-patak egy része ennyire kiszáradt volna. Az idei nagy szárazság miatt azonban most ez történt. A patak AsaiCenter és Pólus Center mögötti területe ugyanis teljesen kiszáradt. Vámos Vera, a Kutyások a XV. kerületért Állatvédő Egyesület elnöke ezért is szervezett július 21-én vadállatitatási akciót a területre.

„Első körben hat darab 90 literes itatóedényt vásároltunk, melyet a mezőőrökkel közösen a vadcsapásoknál helyeztünk el, és amelyeket a RÉPSZOLG munkatársai feltöltöttek vízzel. Fontos, hogy az itatók „láthatatlan” helyekre kerüljenek, mert nem szabad előcsalogatnunk az állatokat.”

A XV. kerület határában ugyanis gazdag vadállomány él. A védett madarak mellett egy ötvennél is több őzpopulációról, rókákról, sünökről és siklókról van tudomása a szakembereknek. Tavaly pedig még vaddisznót is észleltek a környéken.

„Az állatok már így is csak nehezen tudnak megbirkózni a város közelségével. Őzet ugyanis nem egyszer kell befognunk a Késmárk utcában, sőt annál beljebb is találkoztunk már vadállattal.”

Az állatvédők szerint komoly károkat okoz az állatoknak az idei szárazság, ezért fontosnak tartják, hogy a nagyobb vadaknak ne az üres patakmederbe tegyenek itatót, mert azzal előcsalogatják őket a rejtekhelyükről, amely újabb problémákat generálhat.

Vámos Vera elmondta, a kihelyezett itatók számát – ha így marad az időjárás – még növelni tudják, a feltöltést pedig a RÉPSZOLG munkatársai végzik majd két – három naponta.

Comments are closed.