Vihart kavart Novák Katalin kegyelmi ügye

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Cserdiné Németh Angéla: egyetlen pedofil sem jut be az intézményeinkbe 

Írásbeli kérdést intéz az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszterhez, mit tesz annak érdekében, hogy a kegyelemet kapott pedofil bűnrészes egyetlen iskolába se tehesse be a lábát – ezt Cserdiné Németh Angéla jelentette be a Képviselő-testület mai ülésén.

Napok óta korbácsolja a kedélyeket K. Endre kegyelmi ügye. A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének tavaly, a pápalátogatás ürügyén adott kegyelmet Novák Katalin. A köztársasági elnök azt a tanárt hozta ki a börtönből, aki falazott a rábízott gyermekeket szexuálisan zaklató akkori igazgatónak, V Jánosnak. Sőt, az egyik zaklatott gyermeket vallomása visszavonására kényszerítette. K. Endrét az államfő a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól is mentesítette, így már a foglalkozásától, valamint a közügyektől sincs eltiltva.

Miután a Képviselő-testület mai ülésén Tóth Veronika alpolgármester erről a hatalmas felháborodást kiváltó ügyről megkérdezte a polgármestert, Cserdiné Németh Angéla világossá tette: amíg ő a polgármester, a XV. kerületben egyetlen pedofil sem fog bejutni az intézményeinkbe. „Nőként, anyaként és városvezetőként egyaránt gyomorforgatónak tartom, hogy egy jogerősen elítélt embert újra gyerekek közé mernek engedni.” Elmondta, írásbeli kérdést intéz az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszterhez, ő mit tesz annak érdekében, hogy a pedofil bűnrészes egyetlen iskolába se tehesse be a lábát.

„A családoknak nem az a segítség, ha valaki családügyi miniszterként a családok hátán kapaszkodik fel a köztársasági elnöki székbe. A családoknak az nyújt igazi segítséget, aki megvédi a társadalmunk legkiszolgáltatottabb korosztályát a pedofilok szörnyűségeitől – fogalmazott a polgármester. – Varga Judit igazságügyi miniszterként ebben az ügyben is a bűn oldalára állt, ahogyan a Völner–Schadl–Rogán ügyben is tette. Pedofiloknak és őket segítő bűnözőknek nincs kegyelem, nincs kibúvó és nincs engedmény, aki pedig mégis megkegyelmez nekik, az ne akarjon magyarokat képviselni sem itt, sem külföldön” – hangsúlyozta. A fideszes képviselőket arra kérte, „ne jöjjenek majd azzal, hogy ez egy politikai kampánytrükk, ahogy azt Novák Katalin is mondta. Ez nem politikai kampány, hanem a tisztességes és érző szívű emberek elemi szintű felháborodása”.

Szintén napirend előtt Gyurkó Dániel, a Mindenki a Tizenötödikért frakció tagja, a Momentum kerületi elnöke elmondta, e-mailben kérdezte a fideszes képviselőket a köztársasági elnök döntéséről. Arról, hajlandók-e elhatárolódni a kormánypártiak által leginkább „baloldalizásba” torkolló ügytől, ám nem kapott választ. Ezért a Fidesz önkormányzati képviselőinek azt ajánlotta, ha képesek elhatárolódni a történtektől, menjenek pénteken a Sándor-palota elé, ahová a Momentum a tiltakozókat várja.

Makai Ferenc szintén napirend előtt arra kérte a jelenlévőket, mondják el mindenkinek, hogy a nyugdíjasok húsvétra 8000 forintos utalványt kapnak az önkormányzattól. A Mindenki a Tizenötödikért frakció tagja képviselőtársait arra biztatta, ne pártkatonák, hanem lokálpatrióták legyenek.

Vége az illegális óriásplakátok korszakának a XV. kerületben. A Képviselő-testület ugyanis módosította a közterületek használatát szabályzó rendeletet, így a jövőben ezekért a hirdetésekért fizetni kell. Sőt ahhoz, hogy a reklámokat elhelyezzék, közterület-használati hozzájárulás szükséges. Jelenleg az M3 autópálya mellett sok olyan óriásplakát sorakozik, amelyért az önkormányzat, szabályozás hiányában nem szed díjat. Eddig az önkormányzatnak nem volt lehetősége erre. Most rendeletben szabályozhatták a közterületen elhelyezett reklámhordozók ügyét, és meghatározták, hogy ezekért mennyit kell majd a tulajdonosoknak fizetniük.

Több év múltán végre hajlandó támogatni az állam a kerületi rendelőben végzett CT-vizsgálatokat. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az év végén értesítette a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményt arról, hogy az úgynevezett többletkapacitási igényüket befogadták. Így a CT-diagnosztikai szakrendelésen heti 30 órányi szakorvosi költséget fedeznek. Ehhez azonban a Képviselő-testület határozata is szükséges arról, hogy a szakrendelésen a XV. kerületieket fogadják, ez az ellátási terület. Ezt a határozatot ma elfogadták, a képviselők. A nagyértékű CT-berendezést 2020-ban a kerület pénzéből vásárolta az önkormányzat, és bár a vizsgálatok elvégzéséhez azóta jó néhány alkalommal kértek támogatást, a többletkapacitási igényükre az állami illetékesek eddig nem válaszoltak.

Megválasztották a Tanácsadó Kollégium öt tagját és két póttagját. Ez a testület segít kiválasztani azokat a kerületi civil szervezeteket, amelyeket évente – a pályázatuk alapján ­– támogat az önkormányzat. A jogszabály értelmében a kollégium tagjait a polgármester javaslatára a Budapest XV. Kerület Díszpolgára Cím, valamint a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem Díj kitüntetettjei közül a Képviselő-testület kéri fel minden év február 28-ig. A kitüntetettek közül Carlos Lattes Pavez, dr. Duró Zsuzsa, Kató Lászlóné, Kuzma István és Sági Ferenc lett a kollégium tagja. Póttaggá Benedekné Bagyinszki Mártát, illetve Reiszné Naszádi Magdolnát választották.

Miután az Újpalotai Összevont Óvoda vezetője novemberben lemondott, és vezetői megbízása január 20-án megszűnt, az önkormányzat pályázatban keresi az utódját. A Képviselő-testület döntése értelmében az új igazgató idén május 1-jétől 2027. július 31-ig töltheti majd be a posztját. Korábban a hatályos jogszabályok értelmében a pályázókat bizottság hallgatta meg. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben azonban ez nem szerepel. A testület a polgármester javaslatára mégis úgy döntött, alakuljon ismét bizottság, amely segít a döntések meghozatalában. A testület elnökének Cserdiné Németh Angéla polgármestert, tagjainak Tóth Veronika alpolgármestert; Legárd Krisztiánt, a Kulturális Bizottság elnökét; Gyurkó Dánielt, a Kulturális Bizottság alelnökét; illetve Mihály Zoltánnét, a Kulturális Bizottság tagját választották. A pályázat benyújtásának határideje 2024. március 18., döntés április 25-ig.

Az ülés kezdetén Szigeti Gábor rendőr főhadnagy, Varga Béla rendőr zászlós és Pusztai László rendőr főtörzsőrmester vehette át a Hónap rendőre elismerést.

Teljesítik a lakók kéréseit

Amióta a Harmat Kert Kft. gondozza az M3 autópálya –Szentmihályi út –Bánkút utca–Szerencs utca–Thököly utca vonalától keletre eső, a kerület tulajdonában lévő területet, sokkal nagyobb arrafelé a tisztaság. A cég jól együttműködik az önkormányzattal, teljesíti az ott élők kéréseit. Ezért döntött úgy a Képviselő-testület, hogy a kft.-vel korábban kötött szerződést 2025. május 31-ig meghosszabbítja. Erről Tóth Imre alpolgármester, a Mindenki a Tizenötödikért frakció vezetője tájékoztatta az újságírókat a testület ülését követően. Az alpolgármester arról is beszélt, milyen fontos, hogy nehéz helyzetbe jutott családokat átmeneti otthonban tudnak elhelyezni. Az otthont a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány működteti, a velük kötött szerződést ez alkalommal módosította a Képviselő-testület.

Comments are closed.