Veszélyes zöld kedvencek

A késő őszi, téli időszak inkább a szobanövényekről szól, így érdemes például egy ritkán érintett témát felemlegetni, mint a mérgező házi zöld kedvencekét.

Mikulásvirág

Mikulásvirág

Kevesen tudják ugyanis, hogy milyen sokféle szobanövény rejteget veszélyeket mérgező virágzat, levél vagy épp termés formájában. Az ilyen növényfajták veszélyeztethetik a mindent előszeretettel rágcsáló kisgyermekeket, problémát okozhatnak a háziállatoknak, de akár a felnőtt kertészkedőt is mérgezhetik. A teljesség igénye nélkül, a népszerűbb fajták közül válogatva a mérgező szobanövények listáját erősíti az örök sláger leander, a közkedvelt szobaciklámen vagy az ártatlanul szép szobai kankalin.
A filodendron termése, a begóniafajok levelei és hajtásai enyhén mérgezőek, a mutatós korallbokor és a fikuszfajok tejnedve is káros. Az anyósnyelv levelei enyhén mérgezőek, a decemberben mindig divatos mikulásvirág pedig kimondottan toxikus, a puszta érintése is allergiás reakciót válthat ki. Már ez a rövid lista is jól jelzi, hogy a boltban, kertészetben vásárlás előtt mindig érdeklődni kell az adott fajta tulajdonságairól!
Megyeri Szabolcs
kertészmérnök,
e-mail cím: info@megyeriszabolcskerteszmernok.hu

Comments are closed.