Verseny olasz módra

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Festival d’Italiano immár négy évtizedes hagyománnyal rendelkező országos olasz nyelvi verseny és diáktalálkozó. Amikor az első országos olaszversenyt 1974-ben megrendezték, még nem szerepelt az olasz nyelv az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny tárgyai között, ennek helyettesítésére szervezte meg először Monoron Dr. Simon Gyula tanár, műfordító.

Olasz Fesztivál/Fotó: XV Média, Vargosz

Olasz Fesztivál/Fotó: XV Média, Vargosz

Tavaly a 135 éves jubileumát ünneplő Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola szervezte meg március 28–29. között a verseny 40. évfordulóját. Az Olasz Fesztiválra az ország minden tájáról összesen nyolcszáz tanuló érkezett száz tanár kíséretében. Rajtuk kívül az Olasz Kultúrintézet igazgatója, egyetemi oktatók, olasz nyelvi lektorok is részt vettek a rendezvényen.

De Toniné Zsirai Mária és Udvary Nóra szervező tanárok elmondták: a diákok egyéni és csoportos formában is indulhattak a megmérettetésen számos írásbeli és szóbeli kategóriában. A kísérő tanárok sem tétlenkedtek, ők zsűrizték a versenyzőket.

Az iskolából a legjobb eredményt Pintér Anett 13. c osztályos tanuló érte el. A fesztiválon a diákok mellett az elhivatott tanárok is elismerésben részesültek, az Ogonovsky Edit-díj eredményét ezen a rendezvényen hirdették ki.

Comments are closed.