Vérlazító ritmusokkal ünnepelt az Újpalotai Közösségi Ház

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Példás bulival ünnepelte 40. születésnapját az Újpalotai Közösségi Ház. A vérlazító ritmusokról a Pedrofon zenekar gondoskodott, előtte egykori művelődésszervezők (korábban népművelők) beszélgettek a hőskorról. Képek kerültek elő az alapítás lázas időszakából, és igen sok szó esett a rendszerváltás idején tanúsított lelkesedésről. Az egykor Újpalotai Szabadidő Központnak nevezett intézmény alapításáról beszélt a Periszkóp blognak az a Péterfi Ferenc is, akit igen sokan ismerhetnek a lakótelep létesítésének időszakából. 

Arra vállalkozni, hogy összefoglaljuk a lakótelep kulturális életében oly fontos szerepet betöltött ház történetét, hiú ábránd. Tény, hogy Péterfiék köré annak idején sok lakást kapott művész, és sok-sok Újpalotára betelepült fiatal csatlakozott. A szintén ifjú népművelők pedig szerettek ötletelni. Amikor Scsurecz Júliával nemrég egy 1978-as tévés felvétel kapcsán találkoztunk, az egykori népművelő elmondta, még ház sem volt, amikor a Neoton-koncertet az óvoda tetején megszervezték.  

A szombat esti Pedrofon-buli előtt Kelemen Árpád, Varsányi Gyula és Péterfi Ferenc beszélgetett népes hallgatóság előtt (Boda Kitti kérdezett). Az USZIK korábbi évtizedeiről és az ÚBK (Újpalotai Baráti Kör) munkásságáról szólva elhangzott, hogy a Toronyhír periodikát egy időben több mint tízezren olvasták, ami nagyjából azt jelenti, hogy az igényes lap minden ötödik újpalotai lakoshoz eljutott. Az USZIK magához vonzotta a helyi civil próbálkozásokat, ami a rendszerváltás forgatagában látványosan megtört. A politika vette át a kezdeményezéseket, és ennek során kevésbé támaszkodott a korábbi évtizedek mozgósítási gyakorlatára. 

Hajdu László polgármester a ház dolgozóinak köszöntése mellett kitért azoknak az önkénteseknek a méltatására, akik nélkül ez a sajátos kultúrház nem lehetne oly kedves intézmény a környék ezrei számára. Mert azt tudni kell, és az esti órákban ennek a jelenlévők számtalan jelét adták, szeretik a házat, ismerik az idevezető utakat, sokan megfordultak a lakótelepi környezetbe telepített szocreál épületben. Melynek ablakait most kicserélik, kényelmesebb, szebb lesz az épület, de kevés az esély új, modern közösségi ház megépítésére. – Ha lenne rá négymilliárd forintunk – mondta Hajdu -, nyomban nekiállnánk, és hozzátette, uszodát és sportcsarnokot is szeretne a kerület, nem könnyű anyagilag is megfelelni a modern kor komplex kihívásainak. 

Ezerrel nyomta a Pedrofon

A születésnapi rendezvény szervezői jól döntöttek, amikor úgy határoztak, hogy a régi időket idéző Pedrofon zenekart csábítják a színpadra. A ház, mely hosszú évtizedei alatt sokszor volt a magas- és a tömegkultúra ütközőpontja, igazi Ereszd el a hajamat-típusú esttel búcsúzott az „elmúlt negyven évtől”. Régi vad rokizások emlékét idézték a dévaj párok, és megintcsak bebizonyosodott, hogy milyen sokan tudnak táncolni ebben a mulatásra oly könnyen vállalkozó kerületrészben. Melynek ugyan lehetnek szociológiai okai, de ezek kifejtésétől ezúttal eltekintenénk. Inkább mutatjuk, hogy nagyjából mi minden volt itt a délutáni meg az esti órákban. 

Legyen elég annyi, hogy Pedróék este nyolckor gázt adtak (videocsatornánkon ezt is nyomon lehet követni), és legelőször akkor álltak meg, amikor a szépségkirályt meg a királynőt megválasztották. Utána pedig éjfélig tartott az önfeledt mulatozás. 

Nem is maradt a végére más, minthogy mi is kimondjuk: Boldog születésnapot! (PP, Rab László, 2017. november 4.)

Képgaléria a születésnapról

 

 

 

 

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.