Utazás a képzelet és a valóság határán

Az ANNO Művészeti hét rendezvényeinek sorában nyílt emlékkiállítás a Pestújhelyi Közösségi Házban, a szervezők a márciusban elhunyt grafikusművész műveiről készített nyomatokkal emlékeztek Gyulai Líviuszra.

Nagy Edit, a tárlat házigazdája kérdésünkre elmondta, 85 kisebb és nagyobb méretű nyomatot készítettek, hogy méltóképpen emékezzenek a Nemzet Művészére, aki fontos szereplője volt a korábbi ANNO-rendezvényeknek (ő tervezte a Pestújhelyi Napok kerekeskutas emblémáját is).

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A vasárnapi megnyitón a szépszámú közönség először Szabó Gábor köszöntőjét hallgatta meg. A szobrászművész arról beszélt, hogy Gyulai Líviusz a nagyon jó hazai képgrafikus mezőny kiemelkedő alkotója volt. – Volt egyszer régen a Képzőművészeti Főiskola Barcsay-termében egy buli – mondta Szabó –, Líviusz a másik grafikusóriással, Rékassy Csabával olyan karikatúra frízt készített, hogy azt azóta is emlegetjük.  eredeti humorral, amelyet a rajzfilmjeiben is meg tudott mutatni.

Kissné Breczek Margit rajzpedagógus megnyitójában személyes emlékeket idézett a művészről. Egy berlini ír kocsmában Líviusz végtelen történetét hallgatták a koncertek és a bemutatók után, amikor a Magyar Napokra utaztak a Csokonaiból. – Az országos grafikai versenyeken zsűrielnökként értékelte a gyerekek alkotásait – mondta a tanárnő, majd felidézte a szomorú pillanatot, amikor kikerült a Magyar Művészeti Akadémia oldalára Gyulai Líviusz halálhíre. 83 éves volt. – Gyulai Líviusz pályafutása rendkívül sokszínű és változatos – hangsúlyozta a rajzpedagógus. – Minden műfajban maradandót alkotott. 

A kiállítás – melynek megnyitóján ott volt a művész özvegye is – december 10-éig tekinthető meg.

Comments are closed.