Uniós eljárás indulhat a kétféle benzinár miatt

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben, amennyiben nem a kormány nem szünteti be azt a gyakorlatot, amely alapján a külföldi autók tulajdonosai más áron tankolhatnak, mint a magyar autósok – számolt be róla a 24.hu.

A Reuters írta meg először, hogy az Európai Bizottság levélben szólította fel Magyarországot a kétféle ár alkalmazását. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa a hivatalos megkeresésben azt írta, az EU-tagországokból származó rendszámú járműveknek 50-60 százalékkal kell többet fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek. Szerinte ez közvetett diszkriminációnak minősül, ami sérti az uniós szabályokat is – írta a 24.hu.

A Palkovics Lászlónak címzett levélben arra kérik a minisztert, adjon választ az intézkedések indokoltságára és érvényességére, amelyek sérthetik az uniós jogot. Egyúttal arra is felszólította a kormányt, hogy mindaddig függessze fel ezt a gyakorlatot, amíg nem sikerült összehangolni azt az uniós joggal.

Breton szerint az EU végrehajtó testülete fenntartja magának a jogot, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végül jogi lépésekhez és pénzbírságokhoz vezethet Magyarország ellen.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 26-án jelentette be, hogy csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókba vásárolhatnak rögzített áron üzemanyagot, a külföldön forgalomba helyezett autók pedig piaci áron juthatnak hozzá.

Comments are closed.