Uninvited Guests (UK): Billennium köztéri sétaelőadás Rákospalota múltjáról és lehetséges jövőiről

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A PLACCC Fesztivál programjában köztéri vizuális sétaelőadást mutatnak be Rákospalota múltjáról és lehetséges jövőiről. A Billenium egy színházi-performatív vezetett séta, amely nem történelmi emlékhelyeket és műemlékeket látogat végig, hanem egy városrész jövőjén, egy utópikus-disztópikus science fiction-ön vezet keresztül. Különleges élmény az előadás, melyet június 3-án jelnyelvi tolmácsolással láthatnak az érdeklődők. 

A kiterjesztett valóságban a jövő építészete jelenik meg a nézők szeme előtt, a jövő hangjait hallhatják. A jövő régésze vezetésével és egy mobil eszköz segítségével értelmezhetjük és vizualizálhatjuk az eljövendő idők nyomait. A séta végén a résztvevőknek is lehetőségük lesz hozzájárulni az elképzelt városkép megtervezéséhez: e spekulatív építészet valós időben készülő rajzainak rétegeit a kiterjesztett valóságban láthatjuk a mai városképre vetítve.

A Billennium minden városban, minden helyszínen különböző, hiszen az alkotók nem csupán adaptálják, hanem – helyi közreműködőkkel, építészekkel, urbanistákkal, szociológusokkal, és persze a városlakókkal közösen – helyspecifikusan újraalkotják az előadást. Az utópikus-disztópikus megközelítés kreatív eszközt nyújt ahhoz, hogy a résztvevők reflektálhassanak a környezetükben végbemenő változásokra és közösen elképzelhessenek egy vágyott jövőt.

Alkotók: Uninvited Guests és Duncan Speakman

Creative technologist: Michele Pannegrossi, Luca Biada

Rajzoló: Sam Steer

Előadók: Bajor Lili, Zrínyi Gál Vince

Időpont: 2022. június 3. és 4. minden nap 15.00, 17.00 és 19.00 kezdettel
Találkozópont: 1152 Budapest, Epres sor 1.

Az előadás 2022. június 3-án 15.00-kor jelnyelvi tolmácsolással látható.
Az előadást diákok, nyugdíjasok, XV. kerületi lakosok és hallássérültek kedvezményes jeggyel látogathatják.

A PLACCC Fesztivál a Performing Futures program keretében az Uninvited Guests társulat két, egymással több szempontból is összekapcsolódó és egymást kiegészítő előadását is meghívta Budapestre. A Billennium és a To Those Born Later c. produkciók egyaránt a jelenre reflektálnak a jövőn keresztül és az új technológiák használatának segítségével teszik lehetővé a résztvevőként való bekapcsolódást. A Billennium egy kiterjesztett valóságban tett séta a helyszín jövőjén keresztül, a To Those Born Later pedig egy online élő esemény, amely során a különböző országokból bekapcsolódó résztvevők beszélgetnek arról, mit helyeznének el egy 150 múlva kinyitandó időkapszulában.


Uninvited Guests társulat

Az Uninvited Guests társulatot 1998-ben Bristolban alapította Paul Clarke, Jessica Hoffmann és Richard Dufty. A kollektíva szórakoztató, mégis elgondolkodtató színházi projekteket alkot, amelyek gyakran égető társadalmi, kulturális és politikai kérdésekre reflektálnak.
A társulat különböző módokon aktívan is bevonja közönségét a munkába: történeteiket, álmaikat, emlékeiket, élményeiket vagy éppen frusztrációikat állítva azok középpontjába, direkt módon is felhasználja szövegeiket vagy spontán párbeszédre ösztönzi őket az előadások keretén belül. Munkájuk másik jellegzetessége az új technológiák kreatív használata – segítségükkel mesélnek el történeteket vagy gondolják újra a világot.
Gyakran dolgoznak rendhagyó helyszíneken vagy a város utcáin, egy-egy helyszín múltjára reflektálva gondolkodnak annak jövőjén.

A Performing Futures projekt  a Perform Europe program része.

Külön köszönet: Csokonai Nonprofit Kft., XV. kerületi Önkormányzat, Rákospalota Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteménye, Rákospalotai Örökségünk Egyesület, Ujlaki Major Sajtbolt

Jegyvásárlás ITT

Comments are closed.